Az élethosszig tartó tanulást segítenék elő a múzeumban és a megyei könyvtárban

2017. december 16. 15:48 | Varga Diána

Két különböző pályázaton nyert a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum és a Békés Megyei Könyvtár. Mindkettő oktatási célokat szolgál majd.

A központi pályázatfigyelő honlap tanulsága szerint 30 millió forintot nyert a Munkácsy múzeum az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) segítségével infrastrukturális fejlesztésre. A beruházás a tervek szerint az élethosszig tartó tanulás feltételrendszerének kialakítását szolgálja majd.

A mintegy 500 ezer emléket őrző múzeumban jövő augusztus 31-ig valósulhat meg a projekt az információs és kommunikációs szolgáltatások minőségi javításával, a közművelődési-múzeumpedagógiai terek átalakításával. A fejlesztésektől azt várják, hogy még többen veszik majd igénybe a múzeumi szolgáltatásokat. Ennek érdekében két terem infrastrukturális fejlesztését tervezik – részben átalakítással, részben korszerűsítéssel és info-kommunikációs eszközök beszerzésével.

A Békés Megyei Könyvtárban ennél is nagyobb projektet terveznek, az intézmény ugyanis 119 millió forintot nyert, szintén az EFOP-ból. Az úgynevezett Digikomp projekt a múzeumhoz hasonló célt tűzött ki: az élethosszig tartó tanulás támogatását. A forrás segítségével olyan digitális labort alakítanak majd ki, amely alkalmas lesz egyéni és kiscsoportos foglalkozások megtartására, de a tervek közt szerepel a „Tini digi-lépcső” kialakítása, amely egy olyan csendes tevékenységet biztosító lépcsőzetes kialakítású tér lesz, amely lehetőséget ad a távoli elérésre, a távmunkára, távtanulás szimulációjára, a kollaboratív munkára.

Emellett a tervek szerint szabadtéri mobil e-pavilont is kialakítanak, amely gyakorlatilag egy bárhol felállítható szabadtéri digitális könyvtár lesz. Lehetővé teszi az olyan helyszíneken való könyvtári jelenlétet, ahol sok ember fordul meg – akár nehezen megközelíthető terepen is (pl. városi szabadtéri fesztiválok, strandok, szabadtéri kampányok, előadások stb.).

További programok »

Fejlesztéspolitika

Folyamatosan fejlődik Sarkad – Ezúttal a városi piac újul meg

Uniós forrásból újul meg a sarkadi piac teljes egésze – a területen korábban nem volt árusító csarnok és parkoló sem. A tervek szerint a beruházás a termelők és a vásárlók életét is megkönnyíti. A piac nem csak a csütörtöki és vasárnapi piac napok, hanem a majális és kisebb koncertek helyszínéül is szolgálhat majd.
2020. február 18. 07:32
FEL