Az Egyesült Királyságban korhatáros lehet az energiaital?

A szigetországban nagyon sok fiatal fogyasztja a cukros, koffeines italokat, a kormány most közbelépne.

A brit kormány tervei szerint betiltaná az energiaitalok forgalmazását a fiatalkorúak számára. A magas koffein- és cukortartalmú  italokat rengeteg gyerek vásárolja meg az Egyesült Királyságban, fogyasztásuk pedig egyértelműen közrejátszik nemcsak az elhízás, de számos más egészségügyi probléma kialakulásában – írja a Reuters.

A szigetországban sokkal hangsúlyosabb az energiaital-fogyasztás, a tinédzserek mintegy 50 százalékkal több ilyen üdítőt vásárolnak, mint Európa más régióiban. Theresa May elmondta: fiatalok ezrei napi rendszerességgel fogyasztanak ilyen üdítőket, gyakran azért, mert olcsóbban értékesítik, mint más üdítőket – ezért most azt tervezzük, hogy korhatárossá tesszük ezeket a termékeket.

A kormány most konzultációt indít a témában, de a tervezett szabályozás csak Angliára lesz érvényes: Skócia, Wales és Észak-Írország maga rendelkezik ezekről a termékekről. A korlátozás minden olyan üdítőre vonatkozna, amely literenként több mint 150 milligramm koffeint tartalmaz. Számos kereskedő már most is megtiltotta üzleteiben, hogy 16 éven aluliak ilyesmit vásárolhassanak, áprilisban pedig már külön cukoradót vetettek ki a cukros üdítőkre.

Forrás: privatbankar.hu

 

Megosztás:

Címke: , , ,