Az alvászavarok kezelését segítő idegsejtet azonosítottak

2020. szeptember 8. 06:03 | behir

Az alvás szabályozásában kulcsszerepet játszó idegsejtet sikerült azonosítaniuk a Kínai Tudományos Akadémia (CAS) kutatóinak.

Az alvás szabályozása két fő mechanizmusból, az alvás-ébrenléti ritmusból és az alvás homeosztázisából áll, ez az ébren, illetve alvással töltött idő közötti egyensúlyt szabályozza. Korábban tanulmányok sora azonosított olyan géneket és molekulákat, amelyek az alvás homeosztázisához kapcsolódnak, ezek közül az egyik legfontosabb az adenozin nevű szerves vegyület. A problémát az jelentette, hogy nem tudák megállapítani, hogy az idegi aktivitás miként szabályozza az adenozin felszabadulását az agyban.

A Kínai Tudományos Akadémia, a Pekingi Egyetem és más intézmények kutatói nemrégiben egy genetikailag kódolt adenozin-szenzort fejlesztettek ki, amelyet először egereken teszteltek. A tanulmány szerint az előagy egyes idegsejtjei hozzájárulnak az adenozinszint növekedéséhez, ezzel az alváskényszer erősödéséhez. Ennek az idegi szintű mechanizmusnak a felfedése a gyakorlatban is segítheti az alvászavarok kezelését.

Forrás: hirado.hu

További programok »

FEL