Az adók ellenére sem dohányoznak kevesebben

2020. február 12. 19:08 | behir

Nem segítette a fogyasztás visszaszorítását a dohánytermékekre kivetett minimális uniós jövedéki adó. Az Európai Bizottság dohánytermékek adóztatásáról szóló jelentésében kiemelte, hogy az EU-ban továbbra is komoly aggodalomra ad okot a dohányzók magas száma.

A jelentés leírja, hogy az Európai Unió teljes felnőtt népességének 26 százaléka, valamint a 15-24 év közötti fiatalok 29 százaléka dohányzik.  A jelentés arról is beszámol, hogy a jelenlegi szabályok nem szolgálták megfelelőlen a dohánytermékek árának uniós összehangolását. Az árkülönbségek miatt a tagállamokból sokan vásároltak olyan országokból, ahol olcsóbban hozzájutottak a termékhez.

Az unió 2011-ben elfogadott irányelve szerint a dohánygyártmányokra – a belső piac megfelelő működése érdekében – minimális jövedéki adót kell meghatározni. Az irányelv értelmében csökkenteni kell a dohánypiacok felosztottságát és egyenlő versenyfeltételeket kell biztosítani.  A belső piac működését a tagállamok közötti eltérő adószintek zavarhatják, ezért ezek harmonizálása a család és csempészet visszaszorítását segítené.

A friss bizottsági jelentés átfogóbb megközelítést sürgetett, hiszen az adók emelése nem befolyásolta döntően a dohányzók fogyasztási szokásait, valamint közegészségügyi, kereskedelmi és környezetvédelmi szempontból is eredménytelen volt.

 

forrás: hirado.hu

További programok »

Itthon

Együttműködés a zöld városokért

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetével közösen idén is elindította a Gazdálkodjunk okosan zöldfelületeinkkel! országos rendezvénysorozatot, melynek legutóbbi állomása Gyula volt. A roadshow a faiskolák, a zöldfelület-gazdálkodásban résztvevők és a települési önkormányzatok együttműködését is segíti.
2021. október 27. 17:18
FEL