Augusztus 1-je az anyatejes táplálás világnapja

2019. augusztus 1. 19:59 | Gyemendi Réka

A szakemberek célja az, hogy ilyenkor felhívják a figyelmet a szoptatás fontosságára, hiszen az anyatejes táplálás a felnőttkori egészség megőrzésében is nagy szerepet játszik.

A szoptatásra való képesség az anyák 92 százalékában megvan; európai összevetésben Magyarország a második helyen áll a 44 százalékos szoptatási aránnyal. Egy békéscsabai védőnő elmondta: az anyatej adja a babáknak a legerősebb immunvédelmet, hiszen rengeteg ásványi anyag és vitamin található benne.

– Sokkal kisebb eséllyel fordul elő vérszegénység, hiszen az anyatejben lévő fehérje könnyebben köti a vasat. A felső légúti fertőzések, középfülgyulladás megelőzésében is szerepet játszik, tehát összességében nagyon hasznos. Ezen felül egy erős testi-lelki kötődés is kialakul az anya és a baba között, egy kötődési hormon felszabadulása miatt – fogalmazott Andelic Beatrix.

A WHO a kizárólagos anyatejes táplálást a baba féléves koráig ajánlja, ezt követően pedig pedig két éves korig, vagy ha az anyának és a babának is jó, annál tovább.

Arra is van lehetőség, hogy az édesanyák egy vizsgálatot követően többlettejüket leadják, segítve ezzel azokat a babákat és édesanyjukat, akiknek plusz tejre van szükségük. 2016-ban 50 százalékkal emelkedett a leadott anyatej literenkénti ára, így a korábbi 1800 forint helyett 2700 forintot kapnak azok az édesanyák, akik többlettejüket leadják.

 

További programok »

FEL