Atkák a színpadon

Javában zajlanak a III. Bábos Drámaíró verseny próbái.

Javában zajlanak a III. Bábos Drámaíró verseny próbái. Az íróknak egy éjszakájuk volt, hogy megírják a darabokat, melynek témáját a Békés megyei Hírlap csütörtöki cikkei közül sorsolással választottak ki. A vállalkozó szellemű művészeknek mindössze három nap jut, hogy színpadra állítsák a bábjátékokat.

Tíz cikk került a kalapba, melyből a Napsugár Bábszínház tiszteletbeli tagjává avanzsált kisfiú, Csonka Ányos sorsolt. A rövidke újságcikk a párnákban és a huzatokban megbújó élősködőkről rántja le a leplet.

Vörös Ákos író szabadra engedte a fantáziáját hogy aztán a realitásból egy meseszerű világba kalauzolja a nézőket. Vörös Ákos a 7. Tv híradójának kérdésére elmondta, hogy a darab a címe, hogy Atkák. Két nagyságrendi dimenzióban játszódik, az ember méretek között és aztán néhányan gyereke meg az anyukájuk lemennek atkaméretűvé és ott is történnek mindenféle furcsa dolgok.

A másik csoport színészei stábunk ott jártakor éppen szöveget tanultak, a sok rímmel, egy királynővel és a dráma kedvéért egy gonosz boszorkánnyal is ellátott darab címe Allegria.

 Kuthy Ágnes rendező elmondta, hogy a történet abszolút happy end-es. Hozzátette, hogy Szabó T. Annára jellemző módon nagyon jó rímekkel dolgozik, nagyon gyerekorientált verszszerkezetekkel, úgyhogy elég nehéz dolga lesz majd a színészeknek.

A harmadik darab főszereplője egy kotnyeles atka, aki egy család életében okoz felfordulásokat. A csapat játékosan áll a versenyhez, ám mindenki komolyan veszi a feladatát. Kolozsi Angéla rendező nagyon izgalmasnak tartja a venrsengést, és hozzátette a közönség is, ilyen szempontból a cinkosuk, hiszen tudják , hogy egy 2,5 nap alatt összerakott előadást fognak megnézni, illetve hármat. 

A három bábdarab díszelőadása vasárnap 15 órakor lesz az Ibsen Stúdiószínházban, ahol a legjobb előadásról a közönség szavazatai döntenek majd.

Megosztás: