Átadták a Magyar Kézműves Remek díjakat – Hét Békés megyei is nyert díjat

Hét Békés megyei díjazottat köszöntöttek a Magyar Kézműves Remek díj átadásán, Budapesten, pénteken a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban az Országos Mezőgazdasági Kiállítás és Vásáron (OMÉK).

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a díjátadón kiemelte, Magyarország akkor tud élen járni, ha speciális, egyedi termékeit is megmutatja, a magyar kézművesek értéket alkotnak, és példát mutatnak a hagyományok őrzésében.

Hangsúlyozta, hogy a magyar gazdaság évről évre előbbre tudott lépni, Magyarországon mintegy 4 millió 400 ezren dolgoznak. A magyar gazdaság lendülete, a bérek folyamatos emelkedésével bővülő vásárlóerő lehetővé teszi, hogy a kézműves termékeknek is legyen piaca – tette hozzá.

Varga Mihály kiemelte a szakképzés jelentőségét, fontosnak nevezte a hagyományok követését, és partnerséget ajánlott abban, hogy a speciális kézműves szakmák oktatása bekerüljön a szakképzésbe, felnőttképzésbe.

Miklóssy Ferenc, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) általános alelnöke elmondta, hogy a 15 éve meghirdetett pályázatuk egyre népszerűbb.

A Magyar Kézműves Remek pályázatra az idén 91 jelentkezés érkezett, 36 kapta meg a Magyar Kézműves Remek díjat, közülük 31 mutatkozik be az OMÉK-on.

Miklóssy Ferenc javasolta, hogy a jövőben a Magyar Kézműves Remek pályázatot terjesszék ki a Kárpát-medence egész területére.
Jövőre a Magyar Kézműves Remek pályázat eredményét a budapesti Szakmák Európa Bajnokságán, az EuroSkills 2018 versenyen hirdetik ki, és mutatják be az alkotásokat – mondta Fekete Balázs, az MKIK kézműipari alelnöke. Hozzátette, hogy a versenyen a magyar csapat magyar viseletben szerepel majd, ezzel is kifejezve az ország elkötelezettségét a hagyományok iránt.

 

A Békés megyei díjazottak

 

Békés megyéből idén 14 alkotó 15 pályamunkával jelentkezett, 13-an kerültek be a döntőbe és 7-en díjat nyertek.

Dr. Illés Károlyné hímző, a tradicionális kézműipar kategóriában indult és a Gyetvai hímzések alkotásával nyert díjat. Komróczki Gyula népi hangszerkészítő és pedagógus szintén a tradicionális kézműipar kategóriában nyert, Citera előadásával. Lukács Eszter Mária hímző, népi iparművészet kategóriában, Békési szűcshímzésével kapott elismerést. Kocsor Imréné kosárfonó, népi iparművész, a tradicionális kézműipar kategóriában, fonott kosaraival nyert díjat. Szilasi-Horváth Tamás kovács, tradicionális kézműipar kategóriában, múlt a jelenben nevű alkotásaival kapott kitüntetést. Tóth Imréné hímző, népiékszer-készítő, csipke készítő népi iparművész, szintén a tradicionális kézműipar kategóriában, az orosházi szálán varrott szőrhímzés termékcsalád alkotásával nyerte el a díjat. A Verum Natura Kft. gyümölcs-, zöldséglé gyártó cég, a gasztronómiai kézműipar kategóriában, a Verum Natura 100%-os gyümölcs-, és zöldséglevek bemutatásával diadalmaskodott.

 

Forrás: MTI/MKIK

 

Megosztás:

Címke: , ,