Átadták a Békés Megyéért kitüntetéseket (galéria)

2015. október 21. 18:35 | Varga Diána

Ismét kihelyezett közgyűlést tartott a Békés Megyei Közgyűlés, melynek ezúttal Gyula, illetve annak polgármesteri hivatala adott otthont. Az ünnepség a patinás díszteremben kapott helyet, melynek falai már az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc kezdeteinek tanúi is lehettek. Ezúttal azonban két másik nevezetes magyar történelemhez fűződő eseményre emlékeztették a felszólalók a publikumot: október 23-ához közeledvén az 1956-os forradalom kitörésére, illetve a rendszerváltásra. Köszöntőjében erre, és a város szerepére is kitért Kónya István, Gyula alpolgármestere.

A közgyűlés ünnepélyes megnyitója alkalmával a Békés Megyei Önkormányzat elnöke, Zalai Mihály arra hívta fel a figyelmet: 1956-ban 16 pontba szedték a budapesti fiatalok a nemzet követeléseit, melyben szabad, független, döntésképes és felelősségteljes ország megteremtését szorgalmazták. Kiemelte, hogy a forradalmárok mind Békés megyében, mind országos szinten ezért a célért harcoltak. Hozzátette, hogy a Békés Megyéért díj kitüntetettjei a jelen korban is e célt szolgálják tevékenységükkel, ezért köszönet jár nekik. A kitüntetés ennek a hálának a kifejeződése.

Wittner Mária, 1956-os forradalmár ünnepi beszédében arra emlékeztetett: 59 évvel ezelőtt egy nép emelte fel a hangját a rettegés és a terror ellen. Arra is rávilágított, hogy habár a falakon ma már nem látszanak a golyózápor nyomai, korabeli kamaszok által írt naplók és visszaemlékezések még őrzik a történelmi eseményeket annak ellenére, hogy akkor nem voltak tisztában azzal, milyen jelentősége is van a forradalomnak. „Játszunk igazságost a hazánkért, ahogy a korabeli pesti gyerekek az utcán” – mondta, hozzáfűzve: 1956 üzenete a haza- és emberszeretet, illetve az összefogás, amelyet napjainkba is át kellene ültetni a gyűlölködés helyett.

Az emlékezés pillanatai után ünnepi percek következtek. Békés Megyéért kitüntetésben részesült Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, a megyei közgyűlés korábbi elnöke, Fekete Péter, a magyar cirkuszművészet megújításáért felelős kormánybiztos, a Jókai Színház volt igazgatója, illetve Sápi Lajos, az orosházi Guardian síküveggyár első, ma már nyugalmazott igazgatója, a cégcsoport későbbi európai alelnöke.

FEL