Áramot vezetett a ház rácsaiba

2016. december 16. 09:02 | behir.hu

A Békés Megyei Főügyészség emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmények miatt emelt vádat azzal az 50 éves békési férfivel szemben, aki az általa használt tanya bejárati ajtajára és ablakaira szerelt védőrácsba áramot vezetett.

A vádirati tényállás szerint a vádlott gazdálkodás céljából két hétvégi házat és egy tanyát is használt Békésen. 2015 őszén azért, hogy az oda történő jogtalan behatolást megakadályozza, az általa használt tanya főépületének bejárati ajtaja melletti dugaljból a hálózati áramot a bejárati ajtóra, az ablakokra, a kamra ajtóra, valamint a padlásfeljáróra szerelt védőrácsaiba vezette. A vádlott akkor, amikor az általa kiépített „védelmi rendszert” hálózati feszültség alá helyezte tisztában volt azzal, hogy egy esetleges jogtalan behatoló akár halálos áramütést is szenvedhet, de ebbe a lehetséges következménybe belenyugodott.

A vádlott 2015-ben egyik hétvégi házának kertjében a kukorica között saját részére vadkendert termesztett. Az általa termesztett kannabisz tartalmú növényi törmelékből több csomagban több, mint 2 kg-ot rejtett el lakásának padlásán, illetőleg egyik hétvégi házánál, amelyek a 2016 tavaszán foganatosított helyszíni szemle és házkutatások során kerültek lefoglalásra.

Ezen helyszíni szemle és házkutatások során a rendőrség a vádlott lakóhelyéről és hétvégi házaiból három átalakított puskát, egy forgótáras pisztolyt, egy átalakított légpuskát és egy hatástalanított, majd visszaalakított duplacsövű sörétes vadászfegyvert, több darab alkatrésznek felhasználható lőfegyver fődarabot, valamint összesen 495 darab különféle lőszert foglalt le, amelyeket a vádlott engedély nélkül tartott. A vádlott a lőszereket különböző helyeken rejtegette: kerültek elő lőszerek a garázs falából, színből, tyúkólból, terménytároló tetejéről, de fotel kárpitja alól is. Lefoglalásra került továbbá 3 darab varsa is, amelyeket a vádlott korábban az általa használt tanya közelében lévő Vargahossza csatornában helyezett el úgy, hogy halászati engedéllyel vagy állami halászjeggyel nem rendelkezett.

A Békés Megyei Főügyészség az előzetes letartóztatásban lévő férfit emberölés bűntettének kísérletével, kábítószer birtoklásának bűntettével, lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés bűntettével, valamint orvhalászat vétségével vádolja; az irányadó halmazati büntetési tételkeret 5 évtől 22 és fél évig terjedő szabadságvesztés büntetés. A főügyészség a vádlottal szemben végrehajtandó fegyházbüntetés kiszabására tett indítványt, valamint arra, hogy a bíróság tiltsa el a közügyek gyakorlásától, és kötelezze őt a nyomozás során felmerült több, mint 1,3 millió forintos bűnügyi költség megfizetésére. Az eljárás a Gyulai Törvényszék előtt folytatódik.

FEL