Anno 1923 - Békés vármegye és a világ 1923. december első felében

2023. december 9. 11:44 | Ugrai Gábor

Ünnepeljük a kormányzót, éljenek a Miklósok! A Mikulás idén korbácsot is hoz, drágább lett az oltás, de legalább Orosházán van elég iskola. Még mindig vannak hadifoglyok Oroszországban és egy vonatrablás a megyében – mindezek a BÉKÉS korabeli számaiban.

Országos hír – Éljen az államfő!

 

Országos hír – Lánccal és korbáccsal?

 

Országos hír – Minden drágul

 

Oktatás – Minden rendben

 

Országos hír – Tragédia

 

Nemzetközi hír – Még mindig fogságban

 

Vármegyei hír – Vakmerő vonatrablók

 „Egy titokzatos, még homályban levő rablási eset foglalkoztatja most úgy a gyomai, mint a környékbeli csendőrséget. Gyoma és Mezőtúr állomások között egy teherkocsit raboltak ki, amelyben egy mezőtúri tanítónőnek Makay Teréznek benne volt egész vagyona.

A teherkocsi a mezőtúri állomásról Körösladányba volt irányítva és Gyomára érkezésekor továbbítás végett egy mellékvágányra tolták ki. Csak reggel vették észre, hogy a kocsiról a lakat és a hivatalos zár le van véve, a teherkocsit Gyomén, vagy Mezőtar és Gyoma között kirabolták. Hogy a munkát Gyomán fejezték be, amellett bizonyít, hogy egy nagy utazókosár roncsait Pap Zsiga földjén találták meg. Hiányzott a kocsiból minden, ami csak értékes és elmozdítható, női alsó és felsőruhák, ágynemüek, ágyhuzatok, térítők, evőeszközök, egy tekintélyes kis vagyon a mai világban, amelynek értéke meghaladja a 18 millió koronát. A tettesek kézrekeritése iránt erélyes nyomozás indult meg s ismerve csendőrségünk dicséretes ügybuzgóságát, hisszük, hogy a vakmerő vonatrablók hamarosan kézre is kerülnek.”

 

Forrás

https://library.hungaricana.hu/hu/view/Bekes_1923/?pg=302&layout=s

Kép forrása

Készítette: Ismeretlen, Közkincs, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=29310836

 

További programok »

Itthon

Új szabályok és egyedi tételek: javában zajlanak a szóbeli érettségik

Hétfőn országszerte elkezdődtek a középszintű szóbeli érettségik. Július harmadikáig több mint 1160 helyszínen csaknem 290 ezer diák ad számot tudásáról. A 2020-as nemzeti alaptanterv bevezetése óta ez az első olyan érettségi, ahol a diákok az új szabályok szerint vizsgáznak.
2024. június 18. 18:16
FEL