Allergia is okozhatja a visszatérő fülgyulladást

2022. május 10. 06:30 | behir.hu

A visszatérő fülgyulladás nagyon kellemetlen lehet, a nyár közeledtével pedig több lesz a kiváltó ok is.

Ha felnőttként is gyakran szenved valaki fülgyulladástól, valószínűleg azok közé tartozik, akiknél magasabb a betegség kialakulásának rizikója. Ennek egyik lehetséges oka a nem megfelelően kezelt allergia.

Dr. Augusztinovicz Monika, fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy milyen egyéb kiváltó okai lehetnek a gyakori megbetegedéseknek, és mit tehetünk ellene.

A fülgyulladás kialakulhat a középfülben, de érintheti a hallójárat területét is. A tünetek ugyan némiképp módosulhatnak a gyulladás helyétől függően, de általánosságban a következő panaszokkal fordulnak a betegek orvoshoz: jellemző a gyulladás és fájdalom, a fül duzzanata, füldugulás, fülzúgás és viszkető érzés, váladékozás is előfordulhat. A helyi tünetek mellett olyan általános panaszok is kísérhetik a fülgyulladást, mint a láz, fejfájás vagy szédülés.

Ha valakinél a fülgyulladás visszatérő panasz, akkor fontos nemcsak a tüneteket és az akut betegséget kezelni, hanem meg kell nézni, hogy mi lehet a háttérben, ami a gyakori megbetegedésekhez vezet. Dr. Augusztinovicz Monika elmondta, hogy egy ilyen lehetséges kiváltó ok a nem megfelelően kezelt légúti allergia. 

A szénanátha orrfolyást, orrdugulást okozhat, ilyen esetben pedig a fület az orral összekötő és a dobhártya két oldalán a nyomás kiegyenlítését biztosító fülkürt nem tud megfelelően működni. A nyomáskülönbség miatt fülfájás jelentkezhet. A tartós orrdugulás és orrváladékozás tehát növeli a fülkürt elzáródásának, így a középfülgyulladás kialakulásának esélyét.

Forrás: Femina.hu

 

További programok »

Itthon

FEL