Aktuális: Dagonya a csillagos ég alatt az állatparkban

2017. augusztus 26. 17:25 | behir

Országszerte zajlanak az Állatkertek Éjszakája programjai. Ennek keretében a Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark is egy saját programot szervezett szombatra. a 7.Tv Aktuális című műsorában erről beszélgetett Körömi Krisztinával, a park vezetőjével Horváth Szabolcs műsorvezető.

 

– Mivel készültek az állatkertek éjszakájára? Milyen csoportok érkeznek?

 

Minden évben nagyon népszerű az Állatkertek Éjszakája programunk, idén sem szerettük volna ezt kihagyni, most „Dagonya a csillagos ég alatt” címmel rendezzük meg, és nagyon sok érdeklődőt várunk. Minden évben több százan jönnek, idén is arra számítunk, hogy nagyon sok látogatónk lesz. Ahogy a cím árulkodik róla, rögtön az esemény nyitányaként egy hatalmas szarvasdagonyával indítjuk a programsorozatot. Ez az első látványosság. Megfigyelhetik a látogatóink, hogyan kerül egy szarvasdagonya feltöltésre, és mennyire tudnak ennek az állatok örülni. A gímszarvasok kifutójánál tekinthetik majd meg látogatók ezt a látványosságot. Ezt az önfeledt örömet azért nem minden nap látja az ember, hogy az állatok egy-egy ilyen hűsítő fürdőnek mennyire örülni tudnak, főleg ilyen nagy melegekben, amelyek most az elmúlt napokban is voltak. Az események folytatódnak tovább, egészen 22 óráig leszünk nyitva ezen a napon, és 19 óráig lehet majd belépőjegyet váltani. Ragadozó madár bemutató követi a szarvasdagonyát, amelynek keretében nappali és éjszakai ragadozó madarakkal lehet testközelből megismerkedni. Aki szeretne fényképezkedhet is velük, illetve egy kis előadás keretében terepi bemutatót tartanak a madarászok. A ragadozó madarak után a főszerepet az éjjeli emlős ragadozó állatok veszik át, rókák és a borzok látványetetésével, és ismertetőjükkel folytatódnak tovább a programjaink. Majd ezt követik a nádi farkasok, vagy más néven aranysakálok, illetve a nyestkutyák, ezek szintén kevéssé ismert fajoknak számítanak, nem mindennap lehet megfigyelni ezeket az állatokat. Később, ahogy esteledik és a nap lemenőben lesz, egy éjjeli ragadozó madarat, egy állatparkunkban mentésből származó kuvikot fogunk szabadon engedni. Ez egy kistestű bagolyfaj, melyet ott az állatparkban neveltek fel az állatgondozó kollegák. Mivel teljesen egészséges madárról van szó, ezért a nagyközönség előtt fogjuk szabadon engedni, bárki megtekintheti, illetve magáról a fajról nagyon sok hasznos információt megtudhatnak majd az érdeklődők. A nap zárásaként, amikor már besötétedik, olyan sétát lehet tenni az állatparkban, amit egyébként nem. Záróra után egyébként ugye mindenki elhagyja a területet, de most az állatparknak esti hangulatát is meg lehet figyelni. Ezután még  csillagászkodásra várjuk az Anna-liget gyöngyszeméhez, a Csáky-kastélyhoz az érdeklődőket. Az augusztus egyébként is a hullócsillagok hava, és nagyon sok érdekes égi jelenséget megfigyelhetnek most egy nagy teljesítményű távcső segítségével a vendégeink. Amatőr csillagász is segíti ezt a megfigyelést, és kommentálja a látnivalókat. Mindenkinek megéri eljönni a kicsitől a nagyig, hiszen időintervallumba is délutántól késő estig bárki választhat magának kedvére való programot. Már vannak bejelentkező csoportjaink is, illetve családok is nagyon sokan érdeklődnek.

– Egyébként mennyire lehet az állatokkal „testközelből” találkozni, és miért jó az, hogy őket mutatjátok a nagyközönségnek?

 

Ezek a programok mindig jó lehetőséget teremtenek arra, hogy egy kicsit közelebb hozzuk az emberek érdeklődését a természethez, a természet védelméhez, és olyan látványosságokat kínáljunk, amelyeket még a gyakori természetjárók sem sokszor tudnak megtapasztalni. Ezeknek az állatfajoknak a nagy része, akiket az állatparkban bemutatunk, rejtőzködő életmódot folytat. Egy részük éjszakai állat, mási részük rejtőzködő életmódot folytat. Szinte bármelyik fajt említhetném, hiszen ilyen testközelből nincsen a természetben arra lehetőség, hogy bárki megfigyelje ezeket az állatokat. Most pedig még a program kapcsán részletesebb ismertetőt is kapnak róluk az érdeklődőink.

 

– Melyik állat a legkülönlegesebb? Milyen madarak láthatók például?

 

Ez azért nehéz kérdés, mert mindenkinek más az érdekes, más egy szakembernek és más egy laikus természetbarátnak, vagy természetkedvelőnek. Vannak, inkább úgy fogalmaznék, népszerű állatfajok az állatparkban, akiket a legtöbben megcsodálnak. Ilyenek például Európa legnagyobb szárazföldi emlősállatai, az európai bölények, akikkel szintén lehet nálunk találkozni. Pont most augusztus 20-án 1 éves volt a kis bikaborjú, aki tavaly ilyenkor született. Aztán a ragadozófajok közül nagyon népszerűek a rókák, a nádi farkasaink, az aranysakálok. Úgyhogy szinte majdnem minden fajt fel lehetne sorolni, mert a nagy kedvencek megvannak. Például az állatparknak a címerállata, a vörös mókus, aki szintén nagy népszerűségnek örvend.

 

– Mennyire próbáljátok az állatok valódi élőhelyét bemutatni?

 

Azért vagyunk szerencsés helyzetben, mert eleve egy gyönyörű természetvédelmi területen, az Anna-ligetben fekszik az állatpark, ez pedig egy élőhely, egy élettér. Tehát az állatparkban maga a táji környezet az eredeti élőhelyek hangulatát idézi. Egyes fajoknál pedig lehetőségünk is van arra, hogy erre egy picit rásegítsünk a kiépített környezettel. Ilyen például az állatparkunk hangulatos kis tava, ahol számtalan vízimadár él, és nagyon jól érzik ott magukat. De aki nemcsak a bemutatott állatfajokat szeretné megfigyelni, az Anna-ligetben találkozhat a madárvilágával, a természetes élővilággal is. Nyulak, vadon élő mókusok, őzek közlekednek a parkban, illetve a számtalan énekesmadár hangjától zsong a liget ilyenkor nyár végén is.

 

– Az állatpark életében mennyire tartjátok fontosnak a fejlesztéseket?

 

Újabb és újabb fejlesztések valósulnak meg az állatparkban. Egyrészt új állatfajok bemutatására is sor kerül, viszont nem minden állatfaj látható állandóan. Vannak mentésből származó állatok például, akik egy ideig itt vannak, majd elkerülnek az állatparkból, vagy szabadon engedjük őket. Újabb állatházakat, kifutókat is fogunk létesíteni olyan meglepetés látványosságoknak, amelyek miatt érdemes visszatérni is hozzánk.

– Pontosan tudjátok, hogy milyen állatfajok kerülnek be, vagy ez azért sok mindentől függ? Például mentéssel szintén foglalkoztok.

 

– Az állatok egy része véletlen folytán kerül hozzánk. Ez a kisebb hányad, mint például az a kuvik, akit az Állatkertek Éjszakáján szabadon engedünk. De a jó része az itt bemutatott állatfajoknak tervezett módon kerül ide. A csere nagyon bevált szokás állatkerteknél, vadasparkoknál, már csak a beltenyészet elkerülése végett is. Másrészt számtalan újdonságra van lehetőségünk, arra is, hogy megtervezzük előre bizonyos fajok bemutatását. Sok az olyan állat, aki már a szabad életre alkalmatlan egyed, és faja védelmét úgy szolgálja, ha itt van az állatparkban, ahol bárki megtekintheti, hogy néz ki egy ilyen madár, vagy emlős közelről.

 

– Közeledünk a nyár végéhez, gondolom, nálatok is folyamatosan zajlik az élet. Mi lesz a következő programotok? Mivel készültök még?

 

Sok mindennel várjuk még a november 5-ei zárásig a látogatóinkat. Szeptemberben például minden pénteken az úgynevezett indián nyár programunkkal csábítjuk túrára az érdeklődőket, és térítésmentesen tartunk túravezetéseket az érdeklődők számára. Belépőjegy ellenében ugyan, de lehet egy olyan látogatást tenni az állatparkban, ahol szakmai vezetéssel visszük végig az érdeklődőket az állatparkon. Ez tavaly nagy népszerűségnek örvendett, és már most vannak bejelentkező csoportjaink. Ezek a programok jobbára bejelentkezéssel működnek, érdemes bennünket keresni. Aztán jön majd szép sorjában az állatok világnapja október 4-én, ezt is minden évben megrendezzük. Ilyenkor már az iskolás, óvodás csoportok nagy érdeklődése kerül a fókuszba, ők látogatnak el hozzánk tematikus kirándulások keretében ezeken a napokon. Idén az állatoknak furfangos látványetetéseket fogunk tartani ezen a napon. Mindenféle csemegéket kínálunk fel részükre, de nem a szokványos módon. Ez már eleve egy kuriózum lesz az idei évben. Minden év őszén megrendezzük az Anna-liget gombavilágát bemutató gombásztúrát is. Érdemes a Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóságának a honlapján böngészni ezeket az eseményeket. November 5-én pedig egy szezonzáró rendezvénnyel, Szunnyad a park néven fogunk pontot tenni az idei eseménysorra, és a tél folyamán pedig készülünk majd a következő esztendőre.

 

FEL