A füge leveleit nagyon sokoldalúan lehet felhasználni és bár kevésbé ismert, mint maga a gyümölcs, a füge levelei egyre népszerűbbek a konyhaművészetben – írták a Magyar Mezőgazdaságban.
A fügefalevél teát már az ókor óta használják természetes hangulatjavítóként. Fenolos vegyületeket, szerves savakat és illékony anyagokat tartalmaznak, amelyek szabályozzák a vércukorszintet, valamint antioxidáns, gyulladáscsökkentő és antimikrobiális tulajdonságokkal is rendelkeznek. A népi gyógyászatban természetes kiegészítőként is használják a székrekedés enyhítésére az emésztés serkentésére. Ezenkívül segítenek a koleszterinszint csökkentésében.
Az európai konyhában a fügefalevelek ritka és egzotikus ételek közé tartoznak, a mediterrán konyhatechnikában számos aromás étel elkészítéséhez használják.
Kulináris kuriózum lehet a fügefalevelek hozzáadása a forró tejhez, amitől az finoman kókuszos ízzel gazdagodik. Ezt hozzáadhatjuk például a kávéhoz, de finom fagylalt is készíthető belőle, mint ahogyan a franciáknál egyre népszerűbb. Érdemes kipróbálni a fügelevelet az olasz pudingban, a panna cotta-ban is vagy akár a hagyományos pudingban.
A fügefalevelek nagy méretűek és szilárd állagúak, így ideális helyettesítői a közkedvelt káposztának, ezért a mediterrán konyhában a fügefaleveleket az ételek csomagolásához is használják, akárcsak a szőlőleveleket. Népszerű ételek közé tartozik a füge dolmas, azaz a mediterrán „töltött káposzta”. A görög konyhában a fügelevelekbe csomagolt sült húsok és halak receptjei is megtalálhatók és akár grill ételekként is működnek.
Hazánkban egyre több kertben terem már a füge, az enyhe telek miatt már takarni sem nagyon kell. Legyünk bátrak és próbálkozzunk ezzel az új “konyhai csomagolóanyaggal”, akár kezdhetjük a töltött káposztánál.
Forrás: sokszinuvidek.24.hu