Akár 50 millióra is büntethetik, aki Elf Bart forgalmaz

2022. augusztus 15. 07:34 | behir.hu

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium politikai államtitkára közösségi oldalán jelezte, hogy a kormány mostantól törvényi szinten is fellép az illegális termék ellen, kiemelkedően magasan megállapítva az illegális kereskedőkre kivethető bírságok összegét.

– Az Elf Bar egy folyadékkal előre feltöltött, akkumulátorral ellátott, eldobható elektromos cigaretta. Különösen veszélyes, hogy az ismeretlen, bevizsgálatlan és megbízhatatlan összetételű, nagyon magas nikotintartalmú termékek kifejezetten a fiatalok számára készültek. Egyetlen Elf Barban 3 vagy akár 16 doboznyi cigarettának megfelelő mennyiségű nikotint sűrítettek. Tehát egy rúd akár háromszáz szál cigaretta káros hatásait is magában hordozhatja. A használója pedig nem tudja szabályozni, hogy egy alkalommal milyen nikotinmennyiséget szív el. Ezért különösen veszélyes, hiszen a hirtelen nagy mennyiségben beszívott nikotin mellkasi fájdalmat, szédülést, hányást vagy akár vérköpést is okozhat. A hosszú távú negatív hatásairól nem is beszélve, már fiatalkorban kialakítja a nikotinfüggőséget, amely orvosilag kimutatható, hogy a tüdőrák kialakulásának egyik legnagyobb okozója, valamint keringési és más betegségeket is okozhat – fogalmazott az államtitkár.

Mint írta, nemcsak a forgalmazása, de az Elf Bar birtoklása is illegálisnak számít.

– Tekintettel arra, hogy egy komoly globális problémával állunk szemben, szükséges volt újabb jogszabályokat is hozni. Az Országgyűlés július 19-én szigorúbb törvényi rendelkezéseket fogadott el, amelynek köszönhetően a jogosulatlan dohánytermékek kiskereskedelmét elrettentő mértékű bírsággal lehet sújtani. Az új jogszabályok értelmében, akik ilyen jogosulatlan dohányterméket, amilyen az Elf Bar is, forgalomba hoznak, azokat természetes személy esetén 1–50 millió, gazdasági társaság esetén 5–500 millió forintra lehet büntetni – közölte Rétvári Bence.

Forrás: FB/Rétvári Bence

További programok »

FEL