AIDS-szűrés: gyors és anonim

2016. július 14. 14:32 | Horváth Szabolcs

A HIV fertőzöttek száma évről-évre nő, de még mindig a nyugat európai országok fertőzöttek leginkább. Hazánkban és Békés megyében is emelkedik a HIV pozitív betegek száma-

Békés megyében az elmúlt 30 év alatt 36 beteget szűrtek ki, ami azt jelenti, hogy minden évben egy új megbetegedést regisztrálnak a népegészségügyi szervezetnél.

– Aki megfertőződik és megbetegszik, azt nem vigasztalja, hogy nem olyan fertőzött az ország vagy a megye, mint más országok. Bizony az adott eset az nagy megpróbáltatást jelent, mind az egyénnek, mind a környezetének – figyelmeztet a veszélyre Dr. Maráczi Gabriella, a Békés Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály főosztály vezető-helyettese. Az utóbbi években rengeteget fejlődött az orvos tudomány és mára már képesek arra egy gyógyszerkészítménnyel, hogy megállítsák a HIV fertőzés terjedését a szervezetben. Az ilyenkor nem fertőz, nem osztódik és a beteg tünetmentes, hosszú életet élhet. Vid Gyöngyi HIV/AIDS tanácsadó elmondása szerint ehhez az kell, hogy a páciens betegségét időben felismerjék és a kezeljék. 

A szűrés gyors és anonim: egy kis szúrás az ujjbegyen, egy csepp vér a pipettában, az eredmény pedig 20 perc alatt meg van. A szűrésekre kedden és szerdán lehet jelentkezni.

 

Napjaink pestise a 80-as évekből

A világjárvány a nyolcvanas évek elején, San Franciscóból indult ki. Kezdetben a fertőzés főként a homoszexuális férfiakat, az intravénás kábítószer-élvezőket és azok szexuális partnereit támadta meg, illetve a transzfúzióban vagy más vérkészítmény-kezelésben részesülő betegek (pl. vérzékenyek) fertőzése volt. Mivel a fertőzés és a megbetegedés között sok év telik el, a betegség akadálytalanul terjedhetett el a világon. Mára már a gyakoriságot az erősen fertőzött területek földrajzi elkülönülése és a nemi különbségek megszűnése jellemzi.

 

Ausztráliában felszámolták az AIDS-et

Ausztráliában sikerült felszámolni az AIDS-járványt, jelentették be vezető kutatók és egészségügyi szakemberek. A HIV-fertőzöttség terjedése ugyanakkor továbbra is komoly probléma az országban. A járvány 80-as és 90-es években nagyjából évi ezer emberrel végzett, majd az antiretrovirális gyógyszerek bevezetése óta folyamatosan csökkent az esetek száma. Ezek a gyógyszerek lehetővé teszik, hogy a HIV-fertőzötteknek, hogy hosszú és egészséges életét éljenek. A diagnosztizált AIDS-esetek száma mostanra olyan alacsonyra csökkent  Ausztráliában, hogy gyakorlatilag eltűnt a betegség az országból. A szakemberek szerint a HIV-fertőzöttek száma ugyanakkor továbbra is probléma, hiszen évente ezer új esetet diagnosztizálnak.

További programok »

FEL