Ágyúlövésekkel emlékeznek arra, hogy 455 éve kezdődött a gyulai vár ostroma

2021. július 2. 09:00 - 17:00
Helyszín: Gyulai Vár Gyula
2021. június 30. 17:30 | behir.hu

Július 2-án lesz 455 éve, hogy megkezdődött a gyulai vár történetének legfontosabb eseménye, az 1566-os ostrom.

A magyarországi végvári rendszerben a 16. század közepére – Eger és Szigetvár mellett – Gyula vált kiemelt jelentőségűvé. 1565-1566 fordulóján I. Szulejmán, az Oszmán Birodalom szultánja úgy döntött, hogy míg ő maga a fősereggel a Zrínyi Miklós vezette Szigetvár ellen vonul, sógorát mintegy harmincezer katonával Gyula ellen indítja. Pertev pasa 1566. július 2-án érkezett meg az erősség alá – emlékeztet szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében az Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft.

A gyulai várat és a hozzá tartozó uradalmat akkor már 6 éve Kerecsényi László, korábbi szigetvári kapitány irányította.

A török érkeztére nagyjából 1500 magyar és rác lovas és gyalogos, valamint mintegy 600 német gyalog gyűlt össze Gyulán. A tüzérség, az erősség kiterjedéséhez viszonyítva kisszámú volt; csak huszonkét különböző kaliberű ágyú és tarack állt a védők rendelkezésére. A többi Habsburg területtől több száz kilométerre lévő gyulai erődítmény védői nem számíthattak további segítségre.

A 63 napon át tartott ostrom – több napos tárgyalást követően – a vár feladásával ért véget (a gyulai vár mindig csak egyezséget követően cserélt gazdát, erőszakkal sosem vették be azt). A védők 1566. szeptember 2-án dél tájban kezdték meg a kivonulást. Gyulától egy mérföldre járhattak, amikor – a megállapodás ellenére – az oszmán katonaság a kivonulókra tört. Kerecsényit elfogták, Nándorfehérvárra hurcolták, majd hamarosan ki is végezték.

A vár feladása abban a korban árulásnak számított, ám azzal, hogy több mint két hónapig védte Gyulát külső segítség és felmentés reménye nélkül, az erődítményt pedig az oda beszorult, víz nélkül maradt és járvány tizedelte civil lakosság védelme érdekében adta fel, Kerecsényi László megérdemli, hogy hősként gondoljunk rá.

Az utóbbi években kialakított hagyománynak megfelelően az ostrom nyitó és záró napján (július 2-án és szeptember 2-án) a vár nyitvatartási idejében minden egész órában korhű lőfegyverekkel leadott lövésekkel tisztelegnek a várat védő vitézek előtt. Mindebben Szabó Árpád hagyományőr lesz a szervezők segítségére, aki korhű kosztümben nemcsak a fegyvereket süti el, de két lövés között a lovagteremben viselet- és fegyverbemutatót is tart.

További programok »

Gyula

Életet menthet az EpiPen

Minden gyulai oktatási és nevelési intézményben hozzáférhető lesz a súlyos allergiás reakciók sürgősségi kezelésére alkalmazható EpiPen oldatos injekció – minderről Görgényi Ernő polgármester és dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed, az Egészséges Városért Közalapítvány kuratóriumi elnöke adott tájékoztatást.
2022. január 25. 14:12
FEL