Nagy István: Mindannyian felelősséggel tartozunk teremtett világunkért

2021. június 5. 13:45 | behir.hu

Megkülönböztetett figyelmet fordítunk természeti értékeink és környezetünk megóvására, ezért jelentős lépéseket tudtunk tenni a környezetvédelmi céljaink megvalósítása terén – hívta fel a figyelmet Nagy István agrárminiszter a Környezetvédelmi Világnap alkalmából.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete 1972-ben nyilvánította június 5-ét a környezetvédelem világnapjává. Az idei Környezetvédelmi Világnapon az ENSZ meghirdeti az Ökoszisztémák Helyreállításának Évtizedét.

Az agrárminiszter a világnap kapcsán a kormányzati intézkedéseket ismertetve kiemelte, hogy hazánk a környezetvédelmi fejlesztések sorában nagy hangsúlyt fordított a hulladékgazdálkodás egy speciális területére.

– A kormány támogatásának köszönhetően a jövőben mintegy 280 millió forintból kiépül a mezőgazdasági termelőknél képződő fóliahulladék szakszerű gyűjtési rendszere. Mindez azért is jelentős, mert Magyarországon évente 10 ezer tonna mennyiségben képződik mezőgazdasági fóliahulladék, amelyre az új begyűjtő rendszer könnyű, hatékonyabb, olcsóbb és a körforgásos gazdaság elvárásainak megfelelő, környezetbarátabb megoldást kínál a gazdáknak az agrofóliától való megszabaduláshoz – emelte ki Nagy István. Hozzátette, hogy még ebben az esztendőben nagyjából 100 konténert helyeznek ki különböző vidéki helyszíneken, a közeljövőben pedig az egész országot lefedő fóliahulladék-feldolgozó üzemek létesülnek majd. Ezek egy magyar szabadalmat használva költség- és energiahatékony módon lesznek képesek a fóliahulladékból új termékeket gyártani, így például műanyag rekeszeket, ládákat, vödröket, palántatálcákat, gyeprácsokat.

Az Agrárminisztérium aktív szereplője a természeti környezet megóvását segítő programoknak: az állami erdőgazdaságok az elmúlt hónapokban mintegy 6000 köbméter kommunális hulladékot gyűjtöttek össze és szállítottak el az erdőkből a „Tisztítsuk meg az országot!” program keretében. A kezdeményezésnek köszönhetően a nemzeti park igazgatóságok a tavalyi évben összesen 5258 m3 hulladéktól tisztították meg a sűrűn látogatott turistautakat, tanösvényeket, valamint a kiemelt természetvédelmi jelentőségű területeket és a fokozottan védett fajok élőhelyeit.

A tárcavezető elmondta, hogy a levegő tisztaságának megóvása érdekében 2020-ban elkészült az Országos Levegőterhelés-csökkentési Program is, amely meghatározza az elkövetkezendő időszak levegőminőségének javulását.

– A kormány célja az, hogy a program végrehajtásának időszaka alatt 50%-kal csökkenjenek a lakosság környezeti és egészségi kockázatai. Az elmúlt időszakban új mobil mérőállomásokkal, mérő- és laborműszerekkel bővült az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat, és megújultak a magyarországi nagyvárosok stratégiai zajtérképei, illetve intézkedési tervei is – ismertette a miniszter.

Nagy István arra is kitért, hogy Magyarország az egymásra épülő fejlesztések mellett kiemelt figyelmet fordít a környezeti nevelésre, a természeti értékek bemutatására és a szemléletformálásra, hogy a megvédendő értékeket minél többen megismerjék. 

– Az Agrárminisztérium éppen ezért számos programmal segíti az oktatási intézményeket is. Jelenleg évente 200 ezer gyermek vesz részt a nemzeti parkok látogatóközpontjaiban, ökoturisztikai létesítményeiben zajló környezeti nevelési programokon – hangsúlyozta a tárcavezető. Mint mondta. 1093 ökoiskola működik Magyarországon, vagyis a diákok mintegy harmada ökoiskolában tanulhat.

Szintén népszerű a magyarországi Zöld Óvodák Hálózata is, amelynek már több mint 1 000 intézmény a tagja, így minden negyedik óvodás Zöld Óvodába járhat. A járvány utáni enyhítések kapcsán újranyitottak az erdőgazdaságok erdei iskolái, ahol évente mintegy százezer gyermek sajátíthatja el a fenntartható gazdálkodással kapcsolatos ismereteket. Június közepén az ország 9 térségében indulnak az Erdei Vándortáborok is, amelyek keretében több ezer iskolás kerül közvetlen kapcsolatba a természettel.

Az agrárminiszter arra is emlékeztetett, hogy 2019-ben indult útjára az Országos Iskolakert-fejlesztési Program, amelynek keretében eddig 167 intézmény mintegy 20 000 diákjának figyelmét hívhattuk fel környezetünk megóvásának fontosságára. Az Iskolakert-fejlesztési program a tavalyi esztendőben 74 millió forintra emelt kerettel folytatódott, és már óvodakertekre is kiterjedt a felhívás. Kifejtette, a környezeti nevelési programok között fontos szerepet tölt be a „BISEL – Gumicsizmás Természetvédelem” elnevezésű verseny is, melynek az idei tanévre szóló felhívását ma, a Környezetvédelmi Világnapon hirdetjük meg.

 

Forrás: Agrárminisztérium

További programok »

FEL