Agrárminiszter: Az agrártárca kárenyhítési rendszere idén is segíti a termelőket

2021. április 8. 18:44 | behir

Nagy István agrárminiszter szerint a gazdák emberfeletti küzdelmet folytatnak az aszállyal, a hideggel és a koronavírus járvány következményeivel.

 

Az agrárminiszter csütörtöki tájékoztatója során felhívta a figyelmet, hogy a fagy ellen több módszerrel is lehet védekezni, mint például a tűzgyújtás, a füstölés vagy éppen a ködgyertya használata.

– A tárca azt javasolja a gazdáknak, hogy az országos tűzgyújtási tilalom ellenére, tűz- és füstképzéssel védjék az éppen virágzásnak indult ültetvényeket, ugyanis a védekezés kivételt jelent a tilalom alól. Fontos, hogy a védekezés módjáról tájékoztassák a helyi tűzoltóparancsokokat, valamint gondoskodjanak a tűz őrzéséről, a szükséges oltóanyagokról, illetve az égetés befejezését követően szüntessék meg az izzást, parázslást – emelte ki Nagy István.

Az agrárminiszter arra kérte a termelőket, hogy mérjék fel a károkat, mivel az idén is számíthatnak a kármentesítési alap támogatására.

– A gazdák munkája felmérhetetlen kincs, annál is inkább, mert Magyarország egyik fő gazdasági erejét az agrárium és az élelmiszeripar jelenti. Ezért a kormány mindent megtesz, hogy olyan jogszabályi környezetet hozzon létre, ami kiszámíthatóvá teszi a gazdálkodást és biztosítja a gazdák, illetve az agrárium jövőjét – fogalmazott a miniszter. Mint mondta, az elkövetkező időszak vidékfejlesztési program-kiírásaiban csak olyan gyümölcs ültetvényekkel lehet pályázni, amelyek teljesen komplett technológia mentén működnek, így a jéghálótól, a fagymentesítésen keresztül az öntözésig lehetőséget adnak a védekezésre. 

Forrás: kormany.hu

Itthon

Az LMP továbbra is kiáll az őshonos nemzeti kisebbségek jogai mellett

A Lehet Más a Politika parlamenti frakciójának vezetője, Keresztes László Lóránt és Takács Péter, a párt dél-alföldi regionális elnöke tartott sajtótájékoztatót szerdán Békéscsabán. Kiderült, hogy az LMP az Európai Bizottság januári elutasító döntése után is tovább küzd a kisebbségek, köztük Székelyföld autonómiájáért.
2021. április 14. 18:42
FEL