Adósait fenyegette, majd bántalmazta az önbíráskodó boltos

2023. július 8. 08:20 | behir.hu

Kétrendbeli önbíráskodás bűntette miatt emelt vádat az Orosházi Járási Ügyészség és vádiratában felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt egy 46 éves, büntetett előéletű orosházi férfi ellen, aki az általa adott bolti hitelnek erőszakkal és fenyegetéssel szerzett érvényt.

A férfi egy Orosháza melletti kistelepülésen élelmiszer boltot üzemeltetett, ahol megengedte a vásárlóinak, hogy szorult helyzetükben a boltban hitelbe vásároljanak, és a megvásárolt élelmiszerek árának megfelelő összeget egy későbbi időpontban, rendszerint a következő hónapban fizessék ki.

Az ügy egyik sértettje 2021. decemberben 80 ezer forint értékben vásárolt hitelbe élelmiszert a férfi üzletében és a megállapodásuk szerint az élelmiszerek árát a következő hónapban egy összegben kellett volna kifizetnie. A sértett a megbeszéltek szerint 2022. január hónapban nem tudta visszafizetni a tartozását a férfinak, hanem azt kisebb részletekben, 2022. február, április, június és augusztus hónapokban törlesztette.

A férfi abból a célból, hogy a sértett a tartozását megfizesse, 2022 áprilisában háromszor is azzal fenyegette, hogy összeveri őt, ha nem fog fizetni neki. A férfi 2022. október 11-én személygépkocsival az ugyancsak gépkocsival hazafelé tartó sértett után ment annak házához. Amikor megálltak, a férfi nyomban azt kérdezte a sértettől, hogy „elmúlt tizedike, hol a harmincezrem?”. A sértett közölte, hogy csak a jövő hónapban tudja megadni a pénzt, mire a férfi megfenyegette a sértettet, hogy őt ez nem érdekli, összeveri a sértettet és az apját is, ha nem adja meg a pénzt. Felszólította a sértettet, hogy adja oda a kocsikulcsát, mire a sértett azt válaszolta, hogy ez nem megoldás. A férfi ezután kiszállt a gépkocsijából, és a sértettet arcon ütötte, amitől a sértett megszédült, majd sietve bement az udvarra és felszólította a férfit, hogy hagyja békén. A férfi követte a sértettet az udvarra, és támadólag közelített felé, amikor a házból kilépett a sértett felesége, de a sértett felszólítására mindketten beszaladtak a házba. A sértett felesége a házból kiabált a férfinak, hogy hívja a rendőröket, aminek hatására távozott az udvarból.

A sértett a fenyegetés hatására ekkor még nem, hanem egy hónappal később fizette ki a tartozását a férfinak, mivel a tartozást a vádlott viselkedésétől függetlenül is meg akarta fizetni.

A férfi 2022 májusában a sértett apjának is megengedte, hogy az élelmiszerboltban hitelre vásároljon, és a fizetés nélkül elvitt élelmiszerek árát egy későbbi időpontban, a következő hónapban fizesse ki. Az idősebb sértett 2022 májusában hozzávetőleg 30 ezer forint összegű élelmiszert vitt el hitelre, azonban a következő hónapban egy összegben nem bírta kifizetni, hanem azt kisebb részletekben, különböző időpontokban kezdte törleszteni.

A férfi azzal a céllal, hogy a fennálló tartozását az idősebb sértett megfizesse, 2022. május és október hónapja között két alkalommal megfenyegette, hogy „most már megveri, ha nem adja oda a pénzét, szorít az idő.” A férfi 2022 szeptemberében már 50 ezer forint visszafizetésére hívta fel az idősebb sértettet azzal az indokkal, hogy a két sértett, apa és fia tartozását összevonta. Az idősebb sértett a férfi fenyegetőzését követően 5000 forintot visszafizetett, azonban nem a fenyegetés hatására, mivel a sértett a tartozást a férfi viselkedésétől függetlenül is csak kisebb részletekben tudta törleszteni.

Forrás: Békés Vármegyei Főügyészség

 

További programok »

FEL