Ádámok és Évák ismét a Jókaiban

A Békéscsabai Jókai Színházban a középiskolások most is saját gondolataikat, kreativitásukat ötvözve hoztak létre egy-egy darabot. 

Ötödik alkalommal rendezték meg az Ádámok és Évák ünnepét. A Békéscsabai Jókai Színházban a középiskolások most is saját gondolataikat, kreativitásukat ötvözve hoztak létre egy-egy darabot. Rendezők és színészek segítették a munkájukat, de az irányítás mégis a fiatalok kezében volt.

Idén ötödik éve, hogy az egész megye középiskolásait megmozgatja az Ádámok és Évák ünnepe. A fiatalok ilyenkor az iskola mellett egy-egy műbe is beleássák magukat.

-Komoly művekkel foglalkoznak kreatív alkotó módon, hiszen gondolkoznak, kitalálják, hogy hogy lehet színre vinni. Megcsinálják, elképzelik a játékteret. Díszleteket csinálnak, jelmezeket terveznek, kitalálják hozzá a zenét, tehát mindent ami a színházban is van. Az sem mellékes, hogy ez nem kötelező minden csapat magától jelentkezett és úgy gondolom a színjátszás még a készségeiket is nagyban fejleszti- hallotuk Seregi Zoltántól a Békéscsabai Jókai Színház igazgatójától. 

A darabokat a 2016-2017-es színházi évadból választották ki. A középiskolások döntötték el, hogy a műalkotások közül melyeket viszik színpadra.

Tege Antal szerint azok a középiskolás csapatok, akik vállalják az Ádámok és Évák ünnepét, nagy tiszteletet érdemelnek, mert sok energiát fektetnek bele a felkészülésbe. Az előadások időtartalmát 10-12 percben határozták meg a szervezők.

– Azt nem kötöttük meg, hogy egy-egy jelenetet választanak az adott darabból vagy a darabnak az esszenciáját mondják el, vagy egy szereplőnek az életútját mesélik végig, ez már rájuk volt bízva. A lényeg az, hogy jöjjenek el, nézzék meg a darabot és merítsenek belőle ihletet. Olvassák el a darabokat és kezdjenek el gondolkozni és próbáljanak meg a színház nyelvén beszélni- mondta Tege Antal a Békéscsabai Jókai Színház rendezője. 

A szakmai segítséget színészek és rendezők adták egy-egy darab megvalósításához, de a középiskolások munkája és tehetsége elvitathatatlan. Tavaly meg kellett ismételni az előadást, akkora volt az érdeklődés. Valószínűleg ez idén sem lesz másként.

 

Megosztás: