A világon elsőként drogprevenciós szabadulószoba nyílt Budapesten

2017. december 12. 20:00 | Szabó Rita

A vendégek nagyjából egy óra alatt megismerhetik egy kábítószerfüggő ember életét, a különféle drogok káros hatásait, illetve a gyógyulás folyamatát. Mindezt interaktív, játékos módszerekkel és ingyen – hangzott el az M1 Híradójában.

Különleges, függőség tematikájú szabadulószoba nyílt Budapesten. A játékosoknak egy elhanyagolt terhességből született, szétesett családban, magányosan felnövő drogfüggő életútját kell végigkövetniük. Közben megismerik a különféle kábító hatású szereket, azok veszélyeit, és a gyógyulás folyamatát is. A prevenciós programot középiskolásoknak készítették.

A legfrissebb adatok szerint a 14-18 éves korosztályba tartozó magyar fiatalok 20 százaléka kipróbált már valamilyen kábítószert – vagyis minden ötödik. A szerhasználathoz vezető okok között ott van a kortársaik nyomása és az iskolai zaklatás is. A tizenéves betegek száma az elmúlt 5-10 évben a szakambulanciákon is megemelkedett.

Az elmúlt években az az egyik legnagyobb probléma, hogy az új szerek megjelenésével – mint a szintetikus kannabioid, a mefedron és minden más új dizájner drog – egyre több tizenéves kerül olyan helyzetbe, vagy olyan szerhasználati súlyossághoz, ami már indikálja azt, hogy ők kórházi kezelést kapjanak – fogalmazott Kapitány-Fövény Máté, a Nyírő Gyula Kórház Drogbeteggondozó Központjának pszichológusa.

 

Forrás:MTI

További programok »

FEL