– A kevésbé fejlett országok esetében a szegénység visszaszorulásával nőhet a kereslet az állati termékek iránt, amíg a fejlettebbekben a minőség lesz a mérvadó, erősödni fog az egészséges életmódra és fenntarthatóságra törekvő vásárlói tudatosság. Ezért a magas szinten feldolgozott termékek piaci súlyának emelkedésére számítanak a szakértők, és azt is valószínűsítik, hogy a laboratóriumokban készült helyettesítők is népszerűbbé válhatnak a hús- és tejtermékekkel szemben. A változásnak vesztesei és nyertesei egyaránt lesznek - fűzték hozzá.
Magyarországot sem kerülik el a folyamat, háttérbe szorulhat a sertészsír és a napraforgóolaj, emellett a zöldség- és gyümölcsfogyasztás szintén csökkenhet néhány százalékkal a tudatosabb fogyasztás miatt. A húsáruk közül a csirkének kedveznek az egészséges táplálkozás feltételei, a következő években is népszerűségnek örvendhet. A kereslet növekedése várhatóan nem áll meg az alkoholos italok esetében.
Forrás: MTI