A veszélyes helyzetű fákat vágják ki a Körös parton

2016. január 23. 07:39 | Horváth Szabolcs

Elkezdték kivágni a veszélyes helyzetű fákat a Körös part 3 kilométeres szakaszán a Veszei hídtól a Csabagyöngye sorig. A vízügyi igazgatóság szakemberei csak a közvetlen élet- és balesetveszélyt jelentő, elsősorban nem őshonos - akác – fákat távolítják el. A tervek szerint a vártnál hamarabb, jövő hét elején végeznek a munkálatokkal.

Még tavalyelőtt érkezett jelzés a vízügyi igazgatósághoz, hogy fák dőltek ki és ágak estek a kerékpárútra. 112 fát jelöltek ki és minősítettek veszélyesnek. Ezek döntő része a bicikliút töltésén van.

- Az ezen a szakaszon közlekedők testi épsége sem volt biztonságban a korhadt, elöregedett akácfák miatt, emellett még az ingatlanokat, az áramellátás biztonságát is veszélyeztették- mondta Pap Sándor erdészeti műszaki referens. A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság szakembere hozzátette, hogy ezek a fák 60-70 évesek, a vágás koruk, pedig körülbelül 30-40 év, ez azt jelenti, hogy mára már egyébként is túltartottá váltak. 

A kivágott fákat őshonos fajokkal pótolják. A 112 növény kiválasztása előtt vizsgálatot végzett az igazgatóság, az önkormányzat és a civil szervezetek, hogy tényleg csak veszélyes fákat vágják ki.

A veszelyi biciklis hídtól egészen a Csabagyöngye sorig húzódik ez a 3 kilométeres szakasz, ahol zajlik a fakitermelés a töltés mellett. Reggel 8 órától délután kettőig az ott közlekedők forgalomkorlátozásra számíthatnak a saját biztonságuk érdekében. 

A szakemberek minden fadöntés előtt egy rövid időre lezárják a kerékpár utat. Február 29-ig kapott a vízügyi igazgatóság engedélyt a kitermelésre, de ha minden jól megy már jövő hét elején végeznek a munkával.

További programok »

FEL