A vértisztító kezelésben Európa élvonalában az Orosházi Kórház

2019. július 22. 17:29 | behir

Az olaszországi Vicenzában megrendezett nemzetközi folyamatos vesepótló kezelés konferencián a 7 fős, magyar orvos delegációban az Orosházi Kórház Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztály osztályvezető főorvosa is részt vett.

A meghívás az Orosházán 2016-ban bevezetett, és azóta rutinszerűen alkalmazott vértisztító kezeléssel szerzett klinikai tapasztalatoknak volt köszönhető.

Az Orosházi Kórház KAITO-s szakemberei gondos előkészítést és képzéseket követően 2016 júliusától végeznek kritikus állapotú betegeknél folyamatos vesepótló (CRRT- Continuous Renal Replacement Therapy) kezelést. Bevezetése óta a terápia több, mint 100 beteg életének, életminőségének megmentéséhez járult hozzá.

– Az eljárás sokkal több, mint pusztán a károsodott vesefunkció mesterséges pótlása. Minden olyan betegnél életmentő lehet, ahol a keringésbe olyan anyagok kerülnek – akár a szervezetünk saját szöveteiből, sejtjeiből, akár a külvilágból – melyek a szerveket, szervrendszereket károsítják, azok visszafordíthatatlan működésképtelenségét, majd a beteg halálát okozzák. Legyen a kiváltó ok súlyos sérülés, szepszis, súlyos légzési- vagy keringési elégtelenség, szülészeti krízisállapotok, hasnyálmirigy gyulladás, vagy gyógyszerek,vegyszerek által okozott mérgezés – ismerteti az eljárás indikációit dr. Irsai Ákos.

Az osztályvezető főorvos hozzátette, a nemzetközi szakmai platformokon egyre hangsúlyosabb az az álláspont, mely szerint a CRRT a kritikus betegellátás ugyanolyan fontos eleme, mint a mesterséges lélegeztetés vagy a keringéstámogatás.

– Az orosházi KAITO szakmai csapata ezen megközelítés terén élen jár. A helyben felállított protokollrendszer alapján a kezelések elkezdését a korai fázisban rendeljük el, megbecsülve a szervkárosodások esélyének mértékét, nem megvárva azok kialakulását – fogalmazott Irsai Ákos.

Elemezve az eredményeket és felmérve a várható terápiás igény növekedését, a szakma és a kórházi menedzsment közös döntése alapján 2019 májusában egy második eszközt helyeztek üzembe az osztályon. Ez a terápiás eljárás az intenzív osztályon dolgozó szakdolgozókra helyezi a legnagyobb terhelést, hiszen az orvos által elrendelt és beállított kezelést ők végzik.

– Tekintettel arra, hogy a CRRT legalább 72 órán át folyamatosan zajlik egy betegnél, állandó figyelmet, kifogástalan kompetenciát és nem kevés mentális és fizikai igénybevételt jelent annak minden percében. Intenzív terápiás szakdolgozóink mindegyike nap mint nap tanúbizonyságot tesz képzettségéről, állhatatosságáról, motiváltságáról, hiszen ezen képességeik nélkül a vértisztító kezelési eljárásokat üzemeltetni nem lennénk képesek – emelte ki kollégái hozzáállását az osztályvezető főorvos.

Dr. Irsai Ákos a vicenzai világkongresszus tapasztalatait összegezve elmondta, a kórház jó úton jár az ilyen kezelésekkel. Hangsúlyozta, a neves orvosok előadásaiban, szakmai fórumokon elhangzott innovatív irányvonalak bizonyos elemeit az Orosházán kidolgozott „házi” protokollrendszer már tartalmazza, azokat rutinszerűen alkalmazzák, ezért nagy érdeklődés kísérte erről szóló szakmai beszámolóját.

– Ezen a területen még bőven van szakmai előrelépés, tehát érdemes és szükséges vele a továbbiakban hosszútávon is foglalkozni, hiszen számtalan kiaknázatlan lehetőség rejlik benne, melyek kivétel nélkül a kritikus állapotú betegek hatékonyabb gyógyítását szolgálják – tette hozzá a főorvos.

Dr. Irsai Ákos kiemelte, a konferencián való részvétel nem csupán az eddigi munka elismerése, hanem hosszú távú feladatok tervezésének a kezdete is.

– A Magyarországot képviselő orvoscsapat tagjaival közösen, nemzetközi mintára, de Magyarországra specifikálva nemzeti adatbázis felállításának igényét fogalmaztuk meg. A munkacsoportban – mely a nemzeti adatbázis felállításán, és szakmai elemeinek kidolgozásán fog tevékenykedni – az Orosházi Kórház intenzíves szakemberei is helyet kaptak. Az adatbázis létrehozása lehetőséget teremt arra, hogy a különböző ellátóhelyeken végzett kezelések elemeiről részletes betekintést nyerjünk, valamint, hogy korszerű nemzeti kezelési eljárásrendet (protokollt) alkossunk. Az is kijelenthető, hogy az elmúlt évek tevékenységei, fejlesztései nyomán az Orosházi Kórház Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztálya felkerült nem csak az ország, de Európa szakmai térképre is – zárta a KAITO osztályvezetője.

 

Forrás: Orosházi Kórház

További programok »

FEL