A várandósság alatti koronavírusos megbetegedés nem okoz magzati károsodást

2021. április 16. 10:15 | behir

A Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalása szerint a terhesség önmagában nem jelent nagyobb veszélyt a megfertőződésre.

 

– A koronavírus-fertőzés tüneteinek elmúltával, valamint a védőoltás után sem szükséges késleltetni a gyermekvállalást, bármikor vállalható várandósság – olvasható a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Orvosi Tudományok Osztálya közleményében.

Tudományos közlemények számolnak be arról, hogy a védőoltás beadását követően a várandósokban is megjelennek a vírus ellen védő antitestek, sőt a méhlepényen keresztül a fejlődő magzatba átjutva a születendő gyermek számára is védelmet jelentenek. Az oltást követően súlyos szövődmény kialakulásáról, illetve biztonsági kockázatot jelentő tényezőről nem számoltak be.

– Az első védőoltás a második vagy harmadik trimeszter idején (azaz a várandósság 12. hetét követően) vehető fel, míg a második oltást a baba megszületése után ajánlják. Az oltás különösen azoknak a várandósoknak javasolt, akiknek egyéb rizikófaktoruk, alapbetegségük van, vagy a munkájuk miatt nagyobb veszélynek vannak kitéve – fogalmazott dr. Toldi Gergely neonatológus, immunológus. A szakember hozzátette, hogy a szoptató édesanyák bármikor felvehetik az első oltást, 5 héttel később pedig az ismétlő vakcinát is. Az anyában termelődő antitestek az anyatej révén a csecsemőbe is átjutnak. A szoptatás folytatását abban az esetben is ajánlják, ha az édesanya aktív koronavírus-beteg, a termelődő antitestek ugyanis ilyenkor is átjutnak az újszülöttbe.

– A várandósság önmagában nem jelent nagyobb veszélyt a koronavírus által történő megfertőződésre. A várandósság alatt elszenvedett COVID-19 nem okoz magzati károsodást vagy vetélést – hangsúlyozta a közleményben a neonatológus. dr. Toldi Gergely úgy fogalmazott, hogy az újszülöttek, csecsemők COVID-fertőzése az esetek döntő többségében tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel zajlik, a korosztály oltása jelenleg nem javasolt. 

A közleményben kiemelték: a fertőződés kockázatát nem befolyásolja, hogy a gyermek természetes úton vagy császármetszéssel jön világra. Ezen felül – amennyiben kettejük elkülönítése a kórházi tartózkodás alatt megoldható – nem javasolják az újszülött elválasztását a fertőzött édesanyától.

Forrás: MTA Orvosi Tudományok Osztálya

További programok »

FEL