A választópolgár legelőször a postással találkozik

2022. február 3. 14:05 | Such Tamás

A Békés Megyei Területi Választási Iroda választásszakmai értekezletet tartott csütörtök délelőtt a helyi választási irodák vezetői, azaz a települési önkormányzatok jegyzői részére a Békés Megyei Kormányhivatal Beliczey termében.

Idén hazánkban április 3-án országgyűlési képviselőválasztás és népszavazás is lesz egyszerre.  

Horváth Mihály, a Békés Megyei Területi Választási Iroda vezetője mindezzel kapcsolatban elmondta, ebből kifolyólag igen sok feladat hárul a helyi választási iroda vezetőire, azaz a települési jegyzőkre, valamint az országgyűlési egyéni választókerületi választási iroda vezetőire.

Hozzátette, a Nemzeti Választási Iroda lehetőséget biztosított arra, hogy két felkészült szakembere – Mucsi Tamás főosztályvezető és Péteri Attila elnöki főtanácsadó – is előkészítő előadást tart a konferencián, akik az összes felmerülő kérdést megválaszolják.

 

Dr. Mucsi Tamás és Péteri Attila – Fotó: behir.hu/Such Tamás

Dr. Mucsi Tamás és Péteri Attila – Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

Kiemelte, a választópolgár legelőször is a postással találkozik, aki az ún. értesítőket hozza – mindazoknak a választóknak, akiknek január 26-a előtt, a bejelentet magyarországi állandó lakcíme az országos névjegyzékben rögzítésre került.

Elmondta, a választópolgár vagy országgyűlési egyéni választókerületi jelöltet, illetve a jelölő szervezetek által állított országos listát támogatja, vagy ha véletlenül nemzetiségi névjegyzékben szerepel valaki, és a nemzetiségi listát tudott állítani, akkor nem pártlistára, hanem nemzetiségi listára szavaz.

Békés megye 75 településén több százan vesznek részt a választás lebonyolításában; minden szavazókörben legalább öttagú szavazatszámláló bizottság működik, ebből három választott, s ha a delegáltakkal nem egészül ki ötre, akkor a jegyző gondoskodik a minimalizált létszámról.

 

Választásszakmai értekezlet – Fotó: behir.hu/Such Tamás

További programok »

Békéscsaba

F. Krenus – S. Aita: A Poor Player

Július 14-én 17 órától a Gyulai Várszínház Kamaratermében várják azokat, akik érdeklődnek az angol vándorszínészek életéről, akik a 16. és 17. században bejárták Észak- és Közép-Európát. Útjuk során számos problémával kellett szembenézniük, ilyen volt például a nyelvi különbség. Azonban Dél-Európába nem jutottak el. A darab azzal a lehetőséggel játszik el, hogy mi lett volna, ha a színészek az Adriai-tenger felé veszik az irányt.
2022. július 4. 23:59
FEL