A vak férfinak terápia az agility

2016. február 8. 13:55 | Fekete Kata

A békéscsabai Simon Csaba lehet az első olyan látássérült hazánkban, aki teljesítheti kutyájával az agility pályát. A férfi az Alt Sándor vezette Gyulai Kutyás Agility Szabadidősport Klubbal készül a nehéz teljesítményre, amely még Európában is nagyon ritka.
A nyolcasok már jól mennek Ponponnak, a két és fél éves német törpe spiccnek. Gazdájával, Simon Csabával kezdtek el felkészülni az agility pálya teljesítésére. A férfi az utóbbi években, fokozatosan vesztette el látását. Korábban kutyatenyésztéssel foglalkozott, ám kénytelen volt felhagyni ezzel a tevékenységgel. Az agility terápia a számára.

- Egyelőre egy komplett pályát nem tudok teljesíteni, hiszen sok edzésem maradt ki a kórházi kezelés miatt - mondta Simon Csaba. -  Éppen ezért Ponponnal még ismerkedünk az akadálysorral, külön-külön, egyenként próbáljuk megtanulni a részleteket én is, meg a kutyám is. 

A látássérült férfit a hazai paraagility egyik központja, a gyulai kutyás agility klub segíti az edzésben., sőt, akár a versenyen is. Csabát Alt Éva készíti fel. Alt Sándor, a Gyulai Kutyás Agility Szabadidősport Klub  elnöke elmondta, sok kategóriát különböztetnek meg, vannak a művégtaggal rendelkezők is. Nekik például elég nehéz teljesíteni a pályát, de hatalmas önbizalommal és lelkesedéssel űzik ezt a sportot.
Európában egyébként kevés látássérültnek sikerült korábban a pálya teljesítése. Egy francia férfi — aki korábban eredményesen agilityzett, és egy balesetben veszítette el a látását - járt eddig sikerrel, ő is segítővel tette meg a kihívást.

Varga Diána

FEL