A tüdőnkben is jelen van a koronavírus elleni védőréteg

2023. február 16. 07:24 | behir.hu

A tüdőben felszaporodó receptor megfogja és semlegesíti a kórokozót, a felfedezés új gyógyszerek kifejlesztéséhez nyújt segítséget.

A Sydney-i Egyetem tudósai olyan fehérjét fedeztek fel a tüdőben, amely természetes úton képes kivédeni a járványt okozó SARS-CoV–2 vírus támadását.

– Az LRRC15, vagyis a 15-ös leucinban gazdag ismétlődő protein egy természetes receptor, amely a sejtek külső falán található és a kórokozón található tüskefehérjékhez kapcsolódik. Az emberi szövetek kutatása során tett felfedezés komoly előrelépés a Covid–19 elleni küzdelemben – írták az egyetem honlapján. Hangsúlyozták, a felfedezés a vírus szaporodását és a tüdő hegesedését megelőző gyógyszerek kifejlesztéséhez nyithat utat.

Az LRRC15 jelen van a bőrben, nyelven, fibroblasztokban, nyirokcsomókban. Az egészséges tüdőben nem mutatták ki jelentős mennyiségben a receptort, a vírusfertőzötteknél viszont nagy számban jelen volt. Mindez a szervezet természetes védekezésének eredménye.

Forrás: The University of Sidney

További programok »

Egészségügy

Tegyen azért, hogy megóvja szíve egészségét!

Szeptember 29-e a szív világnapja. A szívünknek is szüksége van a törődésre és a szeretetre, ezért ugyanúgy ahogy családtagjainkról, gyermekeinkről, szerelmünkről és barátainkról gondoskodunk, szervezetünk motorjának, a szívünknek is jár az odafigyelés és a gondoskodás.
2023. szeptember 29. 11:53
FEL