A textilfesztiválon hatvanöten vehettek át elismeréseket

2022. március 4. 18:44 | Csiffáry Zsuzsanna

Újabb állomásához érkezett a XVIII. Kárpát-medencei Népi Textilfesztivál. A hozzá kapcsolódó pályázati kiírás díjátadóján 65 elismerést osztottak ki a megjelent népi iparművészek között. Pál Miklósné, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület elnöke hangsúlyozta, hogy évről-évre egyre nagyobb az érdeklődés a folklór iránt.

A XVIII. Kárpát-medencei Népi Textilfesztivál és a hozzá kapcsolódó pályázati kiállítás díjátadóját a Gál Ferenc Egyetem nagytermében. 

A konferencia és a pályázat meghirdetői a Békés Megyei Népművészeti Egyesület, a Hagyományok Háza és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége voltak. 

Az eseményen a megjelenteket dr. Árpási Zoltán, a Gál Ferenc Egyetem Gazdasági Karának dékánja köszöntötte. Hangsúlyozta, örül annak, hogy a textilfesztivál díjátadójának az intézmény adhatott otthont, és reményét fejezte ki, hogy ezt a hagyományt tudják folytatni. 

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő kiemelte, hogy fontosnak tartja az állandó tanulást, ami visszahozza az egyébként bennünk szunnyadó készségeket, valamint örömét fejezte ki azért, hogy együtt lehetett az ünneplő alkotóközösséggel. 

A köszöntők sorát Szegedi Balázs, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke és Varga Tamás, Békéscsaba kultúráért felelős alpolgármestere gyarapította. 

Professzor Dusen Kasseinov, a Nemzetközi Türk Kulturális Szervezet főtitkára is hangsúlyozta a népművészet a motívumrendszer fontosságát, amely egy nép identitását erősíti. 

Pál Miklósné, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület elnöke elmondta, hogy évről évre egyre több alkotótól érkeznek munkák a textilfesztiválra, amelyek már a kor igényeit és praktikumait tartják szem előtt. Most 1630 alkotás érkezett a pályázatra, a zsűri ebből válogatott. Ezeket a munkákat a Munkácsy Mihály Múzeum két termében, valamint a Békés Megyei Könyvtár termeiben lehet megtekinteni – fogalmazott az egyesület elnöke. Hozzátette, hogy 65 díjat osztottak ki a pályázat résztvevői között. 

A fesztivál szombaton és vasárnap is kulturális, folklór témájú rendezvényekkel folytatódik. 

Galéria

További programok »

FEL