A testsúlymérés szabályai

Idegesítő mérleg, kidobom a kukába, hiszen tegnap még 1 kilóval kevesebbet mutatott. Semmi nem történik, pedig én már lassan éhen halok! Testsúlycsökkentés idején gyakran érezzük úgy, hogy a mérleg az ellenségünk. Holott inkább a barátunk kellene, hogy legyen, csak tanuljunk meg bánni vele! – írja a nosalty.hu.

Íme a testsúlymérés 5+1 alapszabálya fogyókúra idején:

1. Mérjük rendszeresen a testsúlyunkat! – Ez azonban ne jelentse azt, hogy mindennap vagy akár naponta többször is mérjük. A pillanatnyi súlyunk nagyon sok mindentől függ: például, hogy mit és mennyit ettünk-ittunk méredzkedés előtt, voltunk-e WC-n, reggel van vagy este stb. A rendszeres testsúlymérés jelentse azt, hogy hetente egyszer, mindig a hét ugyanazon a napján, reggel, ébredés után mérjük a súlyunkat. Így látjuk majd a trendet és nem stresszeljük magunkat feleslegesen. Ne váljunk mérlegfüggőkké!

2. Használjuk ugyanazt a mérleget! – Nyilvánvaló, hogy eltérés lehet mérleg és mérleg között. Ha egyszer otthon, egyszer a barátunknál, egyszer az edzőteremben mérjük a súlyunkat, ne lepődjünk meg, ha ellentmondásos értékeket kapunk. Szerezzünk be lehetőleg egy tizedesjegyig mérő digitális mérleget, hiszen így látjuk majd a pontos súlycsökkenést.

3. Pucéran méredzkedjünk! – ez is nyilvánvaló, hogy ha egyik nap pizsamában, másik nap kiskosztümben méredzkedünk, akkor nem fogunk értékelhető adatokat kapni. Ezért is jó az otthoni mérleg, reggel, ébredés után mérjük magunkat, ruha nélkül.

4. A hetente egyszer mért súlyt jegyezzük fel egy táblázatba. Akkor is, ha épp nem csökkent a súlyunk az adott héten. Ezt ne szégyenként vagy kudarcként éljük meg, hanem illesszük be a trendbe és gondoljunk utána, hogy mi lehet az oka. Ha megtaláltuk az okot és esetleg a „mi hibánk”, akkor törekedjünk arra, hogy ne forduljon még egyszer elő. Nőknél tudni kell, hogy a menstruációs ciklus is hatással van a súly ingadozására – akár peteéréskor, akár a pre-menstruációs időszakban nőhet a testsúly.

5. Tűzzünk ki reális részcélokat! – Amikor elindulunk a fogyás útján, fontos, hogy reális célokat tűzzünk ki magunk elé. Gondoljuk át, hogy hány kilótól szeretnénk megszabadulni – és adjunk magunknak erre időt. Nem napokat, még csak nem is heteket, inkább hónapokat. A tartós, fenntartható testsúlycsökkenést nem lehet koplalási kampányokkal elérni. Ha például 10 kg-t szeretnénk fogyni, tűzzük ki, hogy 6-8 hét múlva 5 kg-val leszünk kevesebbek. Ha előbb sikerül – szuper! Ha eddigre sikerül – szuper! Ha elértük ezt a részcélt, jöhet a következő!

+1. Elcsépeltnek hangzik – de életmódváltás nélkül nem megy – ehhez ad bővebben tippeket a cikk.

 

Forrás: nosalty.hu

 

Megosztás:

Címke: , ,