A természet gyönyörű festmény, amit az ember kézbe vett és apró darabokra tépett

2023. június 3. 13:32 | Such Tamás

Szendőfi Balázs Volt egyszer egy vadvízország című természetfilmjét vetítették csütörtök este a Csakk Stégen. A 87 perces doksi a Körös-vidék elpusztult és még fennmaradt természeti értékeiről, legfontosabb környezeti problémáiról mesélt. Az alkotás egy olyan mozi, amely mindenkit érint és megérint.

Balázzsal a vetítés előtt, tegeződve beszélgettem.

– Amikor megnéztem a mozi rövidebb trailerét (lásd második videónkat), és megláttam, hogy milyen remek basszusgitáros vagy, majdnem abba az irányba vittem a beszélgetést.

– Rendben. Eredetileg jazz-basszusgitár előadóművész, zeneszerző vagyok, 20 évig ebből éltem.

 

Szendőfi Balázs a Sebes Körösben – Fotó: Furák Károly
(Balázs a Sebes Körösben – Fotó: Furák Károly)

 

– Á… ezt nem szabad folytatni, mert kikapok a szerkesztőtől. Inkább most az érdekelne, hogy miképp sikerült olyan felvételeket készítened, hogy mondhatni észre sem vett az állatvilág?

– Többféle módszerrel. Egyfelől el kell rejtőzni, másfelől a kamerát otthagyom a kérdéses terepen. Illetve megpróbálok tudati úton láthatatlanná válni, azaz beleolvadok a természetbe. Általában a Chicago című darabból Roxie Hart férjét, Mr. Celofánt hozom fel példaként, aki azt énekli, hogy őt senki sem veszi észre, olyan, mint a celofán, átlátszó. És ha valami ilyesmi állapotot sikerül elérnem, akkor valahogy megy. Sokszor körém gyűlnek az állatok. Nyilván a félénkebb állatokkal szemben nem árt egy álcaruha vagy egy lessátor.

 

Volt egyszer egy vadvízország című természetfilm vetítésén – Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

– A film tulajdonképpen a vizes veszteségeinkről, egyre inkább csökkenő víziállományunkról mesél.

– Igazából mi csökkentettük le az állóvizek mennyiségét, még pedig azzal, hogy a hegyi vizeket nem hagyjuk itt megállni, hanem a vízügy által gyorsan levezetjük a tengerbe. Most már a Kárpát-medencéből sokkal több víz folyik ki egy adott év alatt, mint amennyi befolyik. Pedig ez régebben nem így volt. Léteztek olyan vizes élőhelyek, mint itt a Sárrét, amelyek megfogták az ingadozó kisebb, közepes vízhozamú folyóvizeket, mint amilyenek a Körösök. Néha előfordul, hogy kevés víz érkezik, azt a keveset is szétlocsolják a mezőgazdászok, és nem marad tartalék.

***

Címünk a trailer utolsó mondatát idézi:

 

 

A rövidebb változatban pedig Balázs basszusozik:

 

További programok »

Itthon

Autómentes világnap: A Kölcsey utcai ovisok is rollerre és bringára pattantak

Ha nem is világszinten, de békéscsabai viszonylatban erőteljesen felhívta a figyelmet néhány intézmény az autómentes világnap jelentőségére. Ezen a napon többek között a Kölcsey utcai ovisok is bringán, rolleren kerülték meg többször az intézményt. A kisebbek, nagyobbak és az őket kísérő rendőrök, valamint óvodapedagógusok jó időben tölthették meg jó kedvvel és zsivajjal az utcákat.
2023. szeptember 22. 15:47
FEL