A termékhamisítás a mezőgazdaságban is jelentős arányú

2019. június 11. 06:48 | behir

Az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) becslései szerint 11 gazdasági ágazatban – így a szeszes italok és borok, a növényvédő szerek gyártásában és kereskedelmében – a hamisításból és a fakadó veszteség uniós szinten 18 686 milliárd forintot tesz ki évente, Magyarországon pedig 223,6 milliárd forint kárt okoz. 

Az EUIPO legfrissebb tanulmánya szerint az érintett ágazatok összesített vesztesége eléri az összforgalom 7,4 százalékát. A jogsértésekre leginkább érzékeny ágazatok között van – többek között – a szeszes italok és borok, a növényvédő szerek gyártása és kereskedelme. Az elemzés szerint a hamisítás az összes szektorban unió szerte akár 468 ezer munkahely megszűnéséhez vezethetett közvetlenül, mivel a jogszerűen működő gyártók kevesebb terméket állítanak elő, mint amennyit hamisítás nélkül előállítanának, és így kevesebb munkavállalót alkalmaznak.

Az EUIPO kiemelte: Magyarországon a hamisításból fakadó éves veszteség becsült értéke 223,6 milliárd forint, azaz az érintett 11 ágazat összesített forgalmának 10,5 százaléka, az elmaradt forgalom egy főre jutó értéke évente 22 763 forint.

A hazai fogyasztók 40 százalékánál számít egyelőre ismert jelenségnek az illegális növényvédőszer-hamisítás illetve kereskedelem. A férfiak 45 zázaléka,  a nőknek valamivel több mint egyharmada (35 százalék), valamint a felsőfokú végzettségűek 44 százaléka hallott a jelenségről. A friss terményeket, alapanyagokat leggyakrabban piacon beszerző fogyasztók körében 55%, addig a zöldségesnél vásárlóknál 43 százalék, a hiper -és szupermarketekben vásárlóknál pedig már csak 36% hallott a jelenségről – derül ki a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) májusban közölt kutatási eredményéből.

 

Forrás: agrotrend.hu

 

További programok »

FEL