A téli időszakban is akad tennivaló a Szarvasi Arborétumban

2016. december 31. 08:23 | Laczkó Viktória

A téli időszakban is akad tennivaló a 82 hektáron elterülő Szarvasi Arborétumban. A munkatársak ezekben a hónapokban kitermelik az elpusztult fákat, megtisztítják a területet a gyomfáktól, a trópusi növényeket betakarják, a kisebb fákat gúzsba kötik, valamint új csemetéket is elültetnek.

A téli munkák közé tartozik többek között a gyomfák irtása, és az elpusztult fák kitermelése - mondta el Somlyai Márta, az arborétum főkertésze.

– Ilyenkor kell kitermelni azokat a fákat, amik kipusztultak, valamint az olyan csoportokat, amikben a gyomfák feljöttek, tehát ekkor történik a csoportok tisztítása is amikor kevés a látogató. Mindennap nyitva vagyunk ugyan, de ilyenkor egy fadöntés kevésbé zavarja a látogatókat, mint a nyári csúcsban. A kitermelt fákat fűtéshez, és eligazító táblák készítéséhez használják fel – tájékoztatott kérdésünkre a szakember

További téli teendő a 1,5-2 méter magasságot is elérő pampafű összekötése, ugyanis a Dél-Amerikából származó növény nehezen viseli a hideget. Az őzek ellen raschel zsákkal védekeznek a szakemberek, gúzsba kötik a kisebb, 1-1,5 méter nagyságú frissen ültetett növényeket, hogy az állatok ne tudják lerágni azokat. A pávák ilyenkor is szabadon járnak-kelnek, az üvegház mellett lévő kőrisfán éjszakáznak - közölte Somlyai. Hozzátette: a tervezett téli faültetés valószínűleg a tavaszi munkálatok közé csúszik át a hideg miatt, a tervek szerint 150 facsemetével gazdagodik majd az arborétum.

A park gyökerei egészen az ezerhétszázas évek végéig, egész pontosan 1798-ig nyúlnak vissza, a Bolza család nevéhez fűződik a kert története. Az arborétumban található faegyedek többsége 100-150 éves, de 200 évnél idősebbeket is találni a parkban és bár a növények többsége „téli nyugalomban” van, akad egynéhány faj, amelyik decemberben, januárban hozza virágát, ilyen a hunyor, de a mogyorófák is éledeznek február környékén.

Hanyecz Katalin igazgatónő elmondta: mozgalmas évet zártak az arborétumban, több mint százezer fő látogatott el a kertbe.

FEL