Az energiaválságról értekeztek az MCC-ben, Békéscsabán

2022. november 10. 19:34 | Vincze Attila

Energiaválság a tél árnyékában címmel tartott előadást a Klímapolitikai Intézet két kutatója, dr. Kovács Erik és dr. Zay Balázs szerdán, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) békéscsabai központjában. Az eseményen többek között arra keresték a választ, hogy enyhe vagy hideg lesz a tél, hogyan készülnek Európában a fűtési szezonra, vagy milyen alternatívák léteznek arra az esetre, ha a gáz elfogyna.

A rendezvényen dr. Kovács Erik senior klímakutató a várható téli időjárásról és annak következményeiről beszélt. A szakember elmondta, hogy az előrejelzések hosszútávon meglehetősen pontatlanok lehetnek, de a tendenciák azért megfigyelhetőek a különböző éghajlati modellek alapján. A Klímapolitikai Intézet hat nagy globális modell adatait, illetve futtatásait nézte meg, ez alapján jelenleg úgy tűnik, hogy egy hidegebb tél kezdettel lehet számolni, ez a decemberre vonatkozik, valamint egy enyhébb folytatással.

– Ennek az az oka, hogy az egész évben jellemző anticiklonális hatás megmarad egészen december végéig, ami azt jelenti, hogy keleties széláramlatokra számíthatunk és ezáltal Szibéria felől többször is hidegbetörések várhatóak. Amikor pedig La Nina jelenség van a Csendes-Óceánon, akkor a tapasztalatok azt mutatják, hogy a január és a február enyhébb. A klímaváltozás miatt viszont egyre inkább a nyár felé tolódik a tél, ez pedig azt jelenti, hogy akár április közepéig, végéig eltarthat majd a fűtési szezon, energetikai szempontból pedig nem elhanyagolható kérdés, hogy a tavasz elején milyen idő várható – összegzett a kutató.

Az idei télen Magyarországon kifejezetten kedvező a helyzet, a magyar gáztározók ugyanis 76 százalékon állnak jelenleg, így tavaszig mind a lakossági, mind az ipari fogyasztás igényeit biztosan ki tudjuk elégíteni – kezdte energetikai elemzését dr. Zay Balázs senior kutató. Mint fogalmazott, az idei télen a gáz már biztosan nem fog elfogyni, az igazán nagy kérdés, hogy mi lesz a jövő télen.

– Az orosz gázszállítások nagyrészt elapadtak, hiszen LNG gáz már nem jön a gázársapka miatt Oroszországból, az Északi Áramlat vezetékeket felrobbantották, Ukrajnán keresztül pedig csak a szállítások kétharmada érkezik meg, így nagyjából csak a déli Török Áramlaton keresztül kapjuk meg a vásárolt földgáz mennyiséget és nem lehet tudni, mi lesz a következő évben – emelte ki.

Hozzátette: a lakosságnak nem azért kell az energiával spórolnia, hogy ezen a télen biztosított legyen az ellátás, hanem azért, hogy a következő télen is maradjon gáz a tárolókban. Ez azért lenne fontos, mert ha a legrosszabb forgatókönyv bekövetkezne, miszerint nem jönne több földgáz Oroszországból, akkor az ipar és a gázzal fűtő lakosok is tudjanak jövő télen mivel fűteni.

További programok »

Itthon

Nem kenyerünk a szemfényvesztés! – látásápolás nyáron

Legyen szó szemcseppekről, vitaminokról, vagy akár napszemüvegekről, a látószervünk a bőrhöz hasonlóan kiemelt és tudatos védelmet igényel. Nyáron intenzíven vigyáznunk kell, amikor a forróság, az UV, a gyakrabban előforduló bulizás, valamint sokaknál a pollen is árt a szemnek.
11:45
FEL