A tavalyihoz képest kétszeres mennyiségű termésre és hosszú szezonra is számíthatnak idén a kajszibarack-termesztők – mondta Nagy István agrárminiszter. Idén a klímaváltozás hatására korábban kezdődött, és tovább tarthat a gyümölcs szezonja: május második felében megkezdődött a korai fajták betakarítása, és a gazdák átlagosan 16-18 ezer tonna gyümölcsöt várnak.
A miniszter elmondta: Magyarországon 1731 termelő foglalkozik kajszibarack termesztésével, összesen 4938 hektáron. Az elmúlt években a termőterület is jelentős növekedést mutatott, ami a kultúra növekvő népszerűségét és gazdasági jelentőségét is jelzi – ismertette a miniszter, hozzátéve, hogy a kajszibarack termesztése sokszínűsége miatt fontos része a magyar mezőgazdaságnak.
– Az Agrárminisztérium az új közös agrárpolitika keretein belül jelentős támogatási rendszert épített ki a kajszibarack-termesztők számára, amely legalább 50 százalékos, de maximum 65 százalékos forrásintenzitással segíti elő a vállalkozások fejlesztési elképzeléseit. Ezek a támogatások a csemete megvásárlásától kezdve egészen a feldolgozott késztermék előállításáig terjednek – emlékeztetett Nagy István.
A kajszibarack frissen fogyasztva kiváló antioxidáns-forrás, magas a béta-karotin-, valamint az A-, C- és E-vitamin-tartalma, emellett fontos szerepe van a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében és általános egészségünk fenntartásában.
Forrás: Világgazdaság