A tánc gyógyíthatatlan szenvedély

2016. február 29. 15:59 | Fekete Kata

Öt olyan vendég beszélgetett a békéscsabai Ridikül szalonban, akiknek a szenvedélye a tánc. Kiderült, az, aki szereti ropni, kihagyhat akár évtizedeket is, mégis visszatér a parkettre, járjon akár standard, akár salsa, akár hip-hop műfajt. A Munkácsy Hotelben mintegy nyolcvan vendég előtt vallott Kerekes Judit, a Králik János és felesége, Judit, Hajnal Viktor és Tóth Krisztina.

 

A Králik házaspár büszkén, mégis szemérmesen vállalja a korát: együtt 130 évesek. A tánc az életük, de az életük alakítója is, hiszen a mozgásnak köszönhetően ismerkedtek meg, szerettek egymásba, majd amikor a versenyeken elértek a csúcsig, abbahagyták. Harmincöt évig csak a polgári foglalkozásuknak hódoltak a gyereknevelésen kívül, Judit közgazdász, János pedagógusként dolgozott. Majd három évvel ezelőtt, amikor nyugdíjba vonultak, jött a fordulat.

- Úgy döntöttünk, hogy nem fogunk megöregedni és a fotelben gyógyteát kavargatni. Álmodtunk egy nagyot, leporoltuk a cipőt és újra elkezdtük azokat a standard táncokat, amelyekben egykor jók voltunk – mondta Králik Jánosné. 

A (házas)pár most is kiváló: a világranglistán a hetvenedikek, sőt, hazánkban ők az első aktív szenior táncosok. Nagyon örülnek viszont, hogy most már még egy pár beleöregedett ebbe a kategóriába. A senior kategóriában ugyanis a férfinak 65, a nőknek 60 éves kor felettinek kell lennie. Ilyen párosból 440 található a világban.

Mint Králik János elmondta, szívesen járnak világversenyekre, de ehhez pénz kell. Ugyanis saját zsebből kell fedezniük a kiadásaikat és a nevezési díjakat is. Legutóbb februárban jártak Belgiumban világbajnokságon.

Králik János és Hajnal Viktor már korábban ismerték egymást: János a katedrán állt, Viktor az iskolapadban ült. Viktor akkor még nem tudta, hogy a tanár úrnak mi ad olyan egyenes tartást: a tánc. Hajnal Viktor egy másik műfajt, a salsát képviseli. A férfi saját bevallása szerint olyan szakmát keresett, ahol nem kell emberekkel foglalkoznia. Ehhez képest óvodapedagógusnak tanult és most is óvodában dolgozik, igaz asszisztensként, hogy több ideje jusson a táncra, amelyről úgy érzi, nem ő választotta, hanem a tánc választotta őt. Mellesleg a salsa is emberekről szól.

- A salsa egy életérzés. Az, aki nem kötött formában szeretne mozogni, hanem igazából azt szeretné kitáncolni, ami a lelkében van, próbálja ki magát a parketten. A salsások összetartó baráti közösséget alkotnak, ahol sokszor szerelmek is szövődnek – vallotta Viktor.

Kerekes Judit, akinek a neve egybeforrt a tánccal a szüleinek köszönheti ezt a pályát. Azok ugyanis adtak neki egy év szabadidőt érettségi után és ekkor jegyezte el magát a műfajjal. Persze a Flashdance című film is elvarázsolta. Folyamatosan tanul, hosszú ideje negyedéves joghallgató, de a munkája miatt újra és újra halasztja a szemesztereit. A Békéscsabai Jókai Színház koreográfusa és a FitDance Center Tánciskola vezetője gyerekkel és felnőttekkel is foglalkozik. Repertoárját a hip-hop mellett a street jazz, az amerikai jazz és a showtánc jellemzi leginkább. Mint mondta, a tánciskolában megfigyelték, hogy nemcsak gyerekek jönnek nagy kedvvel, hanem felnőttek is. A 25 felettiek is ki vannak éhezve erre a divattáncokra, hiszen a műfaj kimaradt a gyerekkorukból, és most végre megélhetik teljes valójában.

Az ötödik vendégről Tóth Krisztináról azt mondja az édesanyja, hogy még járni sem tudott, már táncolt. Krisztina kedvenc műfaja a kubai salsa, általános iskolásként öt évig táncolt, amikor viszont nem volt partnere, abbahagyta. Persze nem végleg, újra elkezdte és immár hét éve tanít is. Ha kell, szalagavatóra készülő botlábú fiataloknak is bebizonyítja bárki lehet a parkett ördöge.

A Ridikül szalon minden hónapban más témát jár körül. A következő alkalmat március 26-án tartják. Kocsikné Juhász Ágnes szervező elmondta, örül, ha a közönség is javasol témát vagy éppen vendéget.

FEL