A szakember szerint így kellene otthonunkat takarítani a járvány idején

2020. március 29. 16:10 | Gyemendi Réka

Az M1 Békés megyei tudósítója dr. Melczer Mária Ágnessel, a Magyar Gyógyszerészeti Kamara Békés Megyei Szervezetének elnökét kérdezte arról, hogyan és milyen gyakran kell fertőtleníteni otthonunkat annak érdekében, hogy a legtöbbet tegyünk a vírusfertőzés elkerülése érdekében.

"Az otthonaink védelme magunk után a második legfontosabb dolog. Az otthonunkat is karanténba kell helyeznünk" – kezdte Melczer Mária. Most, hogy közeledik a húsvét, a nagytakarítás is aktuálissá vált a háztartásokban – hívta fel a figyelmet a szakember. Mint mondta, azzal, hogy egyre többen vannak a négy fal között, a lehetőség is adott.

 

De hogyan fertőtlentsük a lakásunkat, otthonunkat?

Először is, mindent, amit tudunk, már az előszobában vegyünk le magunkról – tanácsolja. A kabátot, a cipőt és a ruhákat érdemes egy zárható dobozba tenni. Jelenleg úgy tűnik, hogy a vírus textílián nem tud olyan hosszan életben maradni, mint például műanyag vagy fém felületen, ezért két-négy napig a ruhánkat érdemes benne hagyni a dobozban, utána lehet kimosni. Ha abban a ruhában megyünk be a lakásba, amelyben kint tartózkodtunk, akkor szétszórjuk a vírust a helyiségekben.

Ezt követően, ahogy átöltöztünk az otthoni ruhánkba, kezdődhet a lakás fertőtlenítése. Kiemelte a hipós felmosást, ami már szinte bizonyítottan a legalkalmasabb a vírusok elpusztítására.

 

 

Ne felejtsük el a telefonokat, távirányítókat!

– Le kell mosni minden konyhai eszközt, amihez hozzáérünk, mikrót, sütőt, fogantyúkat, asztalokat. Nagyon fontos a telefonok lemosása, ez az az eszköz, amely mindig nálunk van, mindenhova visszük magunkkal. Folyton a kezünkben van és letesszük különböző felületekre, ezért óránként érdemes fertőtleníteni, hiszen nagyon sok kórokozó megtelepszik rajta. Szintén kevés szó esik a villanykapcsolók, távirányítók lemosásáról, pedig ezekhez is nagyon gyakran érünk hozzá. Ugyanilyen veszélyesek a kilincsek, ezeket kiemelten, gyakran kell fertőtleníteni – hangsúlyozta.

Melczer Mária azt is elmondta, hogy jelenleg nincsenek túlzások az óvintézkedések terén.

– Ez a vírus alattomos, számunkra egyelőre még mindig ismeretlen. Ahhoz, hogy megvédjük magunkat, a családtagjainkat és embertársainkat, nagyon oda kell figyelni. Talán néhány ember meg is mosolyogja a környezetünkben és túlzásnak tartja azt, amit teszünk, de az se legyen számunkra probléma – bátorít indenkit a szakember. Ezek a fertőtlenítési feladatok napontja ajánlatosak, nem elég a heti néhány alkalom – tette hozzá.

További programok »

Itthon

Szombattól fogadhatnak látogatót a csabai Életfa és az Ady utcai otthon lakói

A bezártság és a találkozás hiánya nagyon megviseli az idősek otthonainak lakóit és hozzátartozóit. Ezért is örvendetes, hogy június 6-ától, egyedi szabályok betartása mellett, újra fogadhatnak látogatókat és kaphatnak csomagokat a Békéscsabai Életfa Idősek Otthonának és az Ady Endre Utcai Idősek Otthonának lakói - tudatta Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere.
15:12
FEL