A szabadulás utáni életet segítő tréning fogvatartottaknak

2016. szeptember 3. 11:47 | Mikóczy Erika

 

A Békés Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet igyekszik olyan módon foglalkozni a fogvatartottakkal, hogy azok lehetőleg ne tegyenek többé olyat, ami miatt ismét visszakerülhetnek a börtönbe.

Ezt többféleképpen próbálják elérni, például úgy, hogy civil szervezetekkel együttműködve, képzéssel készítik fel őket a szabadulás utáni életre.

A napokban a Váltó-sáv Alapítvány tart négynapos képzést a gyulai intézetben annak érdekében, hogy a büntetés-végrehajtással együttműködve segítsék a fogvatartottak szabadulásra való felkészülését, valamint azt, hogy kikerülve a civil társadalomba, jogkövető állampolgárokká váljanak.

 

Nagy volt a túljelentkezés a tréningre

Szombaton jártunk a gyulai börtönben, ahol a tréning keretében csoportos foglalkozást tartottak. Hogy hogyan indult ez a képzés, és kik vehetnek részt rajta, arra Varga Zsolt főhadnagytól, reintegrációs tiszttől kaptunk választ.

– A nyár közepén volt egy nemzetközi szeminárium, ahol én is részt vettem. Ott ismertem meg a Váltó-sáv Alapítvány munkáját, és felfigyeltem arra, milyen tréningeket, foglalkozásokat tartanak a fogvatartottak számára annak érdekében, hogy ők a szabadulásuk után minél zökkenő-mentesebben be tudjanak illeszkedni a társadalomba. Felvettem a kapcsolatot az alapítvány elnökével, majd együttműködési megállapodást kötöttünk. Ezt követően került sor a szabadulás utáni életet segítő, négynapos tréning megszervezésére. A fogvatartottak nagy örömmel fogadták a tréning ötletét, és nagy volt a túljelentkezés a képzésre. Az alapítvány jelezte, hogy elsősorban kiknek ajánlják a képzést, ezt is figyelembe vettük a résztvevők kiválasztásakor – mondta Varga Zsolt.

 

A Váltó-Sáv Alapítvány sajátfejlesztésű társasjátékkal is segít

 

A Váltó-Sáv Alapítvány a fogvatartottak és szabadultak társadalmi és munkaerő-piaci beilleszkedésével foglalkozó, országosan működő civil segítő szervezet. Mint azt a szakmai vezetőtől, Mészáros Mercedesztől megtudtuk, 2004-es indulásuk óta szinte minden büntetés-végrehajtási intézetben megfordultak már, Gyulára is segíteni jöttek.

– Az itt folyó program egy uniós, transznacionális projekt keretében valósulhat meg, amelyben egy lengyel magánegyetem, egy lengyel és egy görög civil szervezet, valamint a magyar Váltó-Sáv Alapítvány van benne. Gyulán a négynapos, napi négyórás tréning résztvevői európai uniós ismereteket, társadalomismeretet sajátíthatnak el, de foglalkozunk a szabadulás utáni élet rendezésének kérdéseivel is. A lengyel egyetem által kidolgozott tematika alapján adjuk át az uniós ismereteket, az emberjogi ismereteket, valamint az oktatással és a munkával kapcsolatos tudnivalókat is – közölte Mészáros Mercedesz.

Az alapítvány a projekt keretében önkénteseket is képzett, szakembereik mellett ezek a képzett önkéntesek vezetik a foglalkozásokat. A gyulai tréning az elmélet mellett számos játékos gyakorlatot foglal magában, emellett művészetterápiás elemeket is használnak. Az alapítvány ide is elhozta sajátfejlesztésű, szabadulásra felkészítő, didaktikus társasjátékát, a Váltó-lázat is, amit szintén nagy sikerrel használtak a képzésen. A társasjátékkal szinte észrevétlenül juthattak a fogvatartottak hasznos információkhoz például a lakhatást, munkát, okmányok rendezését, pártfogóval való kapcsolattartást illetően.

 

Dohányzásról való leszokást támogató tréninget is terveznek

Ennek a tréningnek lassan vége, de Varga Zsolttól megtudtuk, hogy hamarosan indul a dohányzásról való leszokást támogató tréning, amelyet majd ő vezet. Ide értelemszerűen olyan fogvatartottakat toboroznak, akik dohányoznak, de le szeretnék tenni a cigarettát, vagy legalábbis kevesebbet szeretnének dohányozni.

 

FEL