A rendszerváltás óta nem dolgoztak annyian Magyarországon, mint most

2016. július 30. 11:27 | Varga Diána

Egy év alatt 76 ezerrel csökkent a munkanélküliek száma, és 5,1 százalékra mérséklődött a munkanélküliségi ráta az április-júniusi időszakban - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal. Ugyanebben az időszakban a foglalkoztatottak száma 142 ezerrel több volt, mint egy évvel korábban. A nemzetgazdasági tárca arra számít, hogy folytatódik a kedvező tendencia a munkaerőpiacon a következő hónapokban. Mindeközben Békéscsabán a következő években több cég is új munkahelyeket teremt.

Évente 10 000 tonna papírt dolgoznak fel a Marzek Kner Packaging Kft.-nél. Ez a mennyiség a jövőben nőhet, ugyanis egy új üzemcsarnokot is épít a cég. A következő öt évben 120 új munkahelyet teremtenek - a tervezett beruházás részleteiről itt írtunk. A Mondi Békéscsaba Kft. a hét elején jelentette be, hogy 13 milliárd forintos beruházással 220 új munkahelyet teremt a békési megyeszékhelyen - hogy pontosan milyen beruházást terveznek, arról összefoglalónkat http://www.behir.hu/2016/07/25/13-milliardbol-220-munkahelyet-hoz-bekescsabara-mondi.

2010 óta 633 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, a versenyszférában 402 ezer új munkahely jött létre. Ma Magyarországon 4 millió 340 ezer ember dolgozik a statisztikák szerint. A nemzetgazdasági miniszter azt mondta: a rendszerváltozás óta nem alakultak ennyire kedvezően a mutatók. Varga Mihály hozzátette: arra számítanak, hogy a következő hónapokban ez a tendencia folyatódik, és a munkanélküliségi ráta öt százalék alá csökken. Mint mondta, a kormány célja változatlan, a teljes foglalkoztatottságot kívánják elérni. A miniszter azt is felidézte: 2010-ben a foglalkoztatási ráta 54,6 százalék volt, amivel az unió országai közül az utolsó előtti helyet tudhatta magának Magyarország, a mai 66,4 százalékos rátával hazánk közelebb került az EU átlagához.

A munkanélküliség a fiatalok esetében szintén jelentősen csökkent. Hat évvel ezelőtt a fiatalok körében mintegy 30 százalék volt a munkanélküliség aránya, most 13,3 százalék.

FEL