Postája fennállásának 150 éves évfordulóját ünnepli Sarkadkeresztúr

2021. augusztus 27. 17:00 - 17:30
Helyszín: Sportcsarnok Sarkadkeresztúr Széchenyi utca 1.
2021. augusztus 25. 16:25 | behir.hu

Sarkadkeresztúron 150 évvel ezelőtt, 1871-ben nyitott postamesterséget a Magyar Királyi Posta.

Az osztrák-magyar kiegyezéssel önállóvá vált Magyar Királyi Posta az 1867 utáni évtizedben nagyon sok kis- és közepes településen létesített új postát, így az akkori írásmód szerint Sarkad-Kereszturon is. A Dél-Alföldi Postatörténeti Alapítvány (DAPTA) közleménye arra emlékeztet: a sarkadkeresztúri postamesterséget 1871-ben nyitották meg, amelyet a telefonhálózatba 1903-ban kapcsolták be, 1922-től pedig önálló táviratszolgáltatást is nyújtott. Előtte, 1899-től a lakosság a vasútállomási távírdát vehette igénybe.

Az első évtizedekben gyakran cserélődtek a postamesterek. Feltehetőleg nem volt  akkora forgalom, ami kellő megélhetést biztosított volna számukra. A huszadik században fokozatosan nőtt a posta forgalma, bővült a létszáma, hosszabb ideig maradtak posztjukon a postamesterek.

1950-ben a postamesterséget átminősítették állami postahivatallá. A szolgáltatások módosultak és bővültek (hírlapterjesztés, békekölcsön-jegyzés, iskolai takarékbélyegek, benzinjegy-árusítás, rádió-, majd TV előfizetési díjak beszedése). A 21. században tovább korszerűsödött a a posta felszereltsége, technikai ellátottsága, átalakult a szolgáltatási palettája, modernizálódott és bővült a tevékenysége, különösen a pénzügyi és biztosítási szolgáltatások terén.

Dokumentumok híján nem ismert minden egykori postamester és postavezető neve, szolgálati idejének kezdete és vége. Ismert postamesterek 1871-1950 között: Catka Ignátz, Nicokedon László, Lakatos Gyula, Rokszin János, Suk Karolin (férjhez menetele után Murányi Ferencné) és Tatay Lajosné. Postavezetők 1950 után: Balogh Jánosné, Varnyú János, Germánné Tengely Tímea, Papp Lászlóné, Mári Mária, Papp-Rácz Andrea.

 

Kiállítással emlékeznek 

A jeles évforduló alkalmából kiállítást szerveznek a településen, amely a Magyar Posta és a hazai bélyegkiadás történetét, valamint Kass János Kossuth-díjas grafikusművész bélyegtervezői munkásságát mutatja be, amelyet a helyi posta történetével kapcsolatos emlékek, tárgyak, dokumentumok egészítenek ki – közölte a Dél-Alföldi Postatörténeti Alapítvány.

A kiállításmegnyitón köszöntőt mond Bakucz Péter polgármester és Ötvös Tamás, a Magyar Posta Zrt. Kelet-Magyarországi Területi Igazgatóságának osztályvezetője. A kiállítás érdekességeit Tóth László, a Dél-alföldi Postatörténeti Alapítvány kuratóriumának elnöke mutatja be. Az ünnepséget műsor színesíti.

 

További programok »

FEL