A pályaválasztásban segít a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

2023. június 24. 08:27 | behir.hu

Két pályaorientációs tábort tart a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával. Az ötödik éve megrendezett táboroknak minden évben és minden héten más a tematikája, hogy a diákok minél több területtel ismerkedhessenek meg.

Több újdonságot is tartogat idén a JóPálya – és a Tiéd?! tábor. A legnagyobb változást az jelentette, hogy az egykori táborozók kortárs segítőként tértek vissza a felső tagozatos általános iskolásokhoz, akik még pályaválasztás előtt állnak. A mentorok meséltek a gyerekeknek arról az iskoláról, ahova nem is olyan régen még ők felvételiztek, így ismerik az eljárást és tudják azt is, hogyan kell készülni egy-egy megmérettetésre. A középiskolások saját társasjátékokat is kidolgoztak, illetve szituációs gyakorlatokkal készültek.

Az első heti táborozók, a június 20-26-ig tartó etapban jártak az evangélikus iskola művészeti képzőhelyein látták a fotósokat, grafikusokat, jelmez- és díszlettervezőket dolgozni, majd a BSZC Kemény Gábor Technikumban ismerkedtek a gépjármű-mechatronikusok és a logisztikusok munkájával. A BSZC Zwack technikumban kipróbálták, mennyire izzasztó a pék munkája és milyen finom a briós, amit ők maguk gyúrtak, valamint az is kiderült, mivel foglalkozik az élelmiszer-ellenőrzési technikus. A BSZC Szent-Györgyi Albert technikumban öt ágazatban oktatott szakmákkal ismerkedtek, majd a Hirschmann Car Communication Kft-hez mentek gyárlátogatásra.

A második körben, július 3-7-e között egyebek mellett a békéscsabai kórház skill laborjában ismerkednek a fiatalok az egészségügyi képzéssel, majd betekintenek a rendőrség feladataiba, a Békéscsabai Médiacentrumnál a média világába, járnak a Kós iskola építőipari tanműhelyeiben, mennek autószerelő műhelybe, a békéscsabai közgazdasági technikumba és Gyulán, a bíróság munkájáról kapnak tájékoztatást. Mindezt nemcsak elméletben ismerik meg, mindenhol a gyakorlatban is kipróbálhatják magukat, hogy ne csak hallják, hanem érezzék is az adott munkához tartozó feladatokat.

További programok »

Gazdaság

Nem emelkedtek jelentős mértékben a gépjármű-felelősségbiztosítások

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss negyedéves kgfb-indexéből kiderül, hogy a személyautók kötelező gépjármű-felelősségbiztosításának (kgfb) átlagos állománydíja 2024 utolsó negyedévében mindössze 0,3 százalékkal emelkedett. Ez jelentős lassulást jelent az előző időszakok 1-7 százalékos mértékéhez képest.
07:22
FEL