A pályaelhagyók háromnegyede nem tervezi a visszatérést eredeti szakmájához

2022. május 26. 07:25 | behir.hu

Magyarországon csaknem kétmillió pályaelhagyó van, háromnegyedük biztos benne, hogy többé már nem fog az előző szakmájában dolgozni, a visszatérést csupán a pályaelhagyók negyede tervezi - közölte a Profession.hu portál.

Az állásportál ezer munkavállaló megkérdezésével mérte fel a magyarországi munkaerőpiac mobilitását és az állás-, valamint pályaváltások gyakoriságát. A felmérés szerint a legtöbb pályaváltó, a megkérdezettek 35 százaléka, 2-5 évvel ezelőtt választott új területet magának; ebbe az időszakba beleesnek a koronavírus-járvány okozta komoly munkaerőpiaci átrendeződések is. A pályaelhagyók csaknem felét a jobb fizetés motiválta, 29 százalékukat az izgalmasabb feladatok reménye, illetve a munkahelyi kiégés, 19 százalékuk új képzettség megszerzése érdekében lépett. Az érintettek 17 százalékának megszűnt a munkahelye és nem talált munkát az eredeti szakmájában.

A közlemény szerint a válaszadók 7 százaléka a felmérés készítésekor tervezte, hogy  szakmát vált. A megkérdezettek 27 százaléka gondolkodott már ezen, kevesebb mint harmada azonban még sosem mérlegelte ezt. A megkérdezettek körében átlagosan 11 év volt a leghosszabb idő, amit egy cégnél töltöttek el. Jellemzően az életkorral és a magasabb iskolai végzettséggel egyenes arányosan nőtt az egy munkahelyen eltöltött idő hossza. Egy felsőfokú végzettséggel rendelkező munkavállaló átlagosan 40 százalékkal tovább marad egy munkahelyen, mint az, aki alapfokú végzettséggel rendelkezik.

Forrás: MTI

További programok »

Gazdaság

Nagy Márton: enyhítjük a forintra nehezedő nyomást

Jelentősen enyhülhet a nyomás a forinton, amit a gáz árának drasztikus emelkedése okozott az elmúlt időszakban – mondta el Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter egy háttérbeszélgetésen, miután az MVM Csoport közölte, hogy halasztott fizetési lehetőséget kapott a Gazpromtól.
10:00
FEL