A pálmazsírt kiváltó szarvasmarha-takarmányt fejlesztettek ki itthon

2022. május 29. 20:00 | behir.hu

A fejlesztők reményei szerint az új megoldás a piaci helyzet normalizálódását követően gazdaságosabb, hatékonyabb tejtermelést fog eredményezni.

A tejelő szarvasmarhák számára fejlesztett ki korszerű, a pálmazsírt kiváltó, nagyüzemi körülmények között is használható takarmányt a Hód-Mezőgazda Zrt. és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE), a termék bevezetésére gazdaságossági okok miatt azonban csak később kerülhet sor – tájékoztatott a cég.

A hároméves kutatás-fejlesztési program teljes költsége meghaladta az egymilliárd forintot, amelyből 760 milliót a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap támogatása fedez.

A vizsgálatok során bebizonyosodott, hogy az importalapanyagot kiváltó termékek megfelelően működnek nagyüzemi körülmények között, használatával teljesen kiváltható a pálmazsír felhasználása. A világjárvány és az ukrajnai háború miatt növekvő világpiaci árak, a tőzsdék hektikus ingadozása mellett az új termék piaci bevezetése azonban gazdaságossági okokból nem történt meg.

A koncepció és a termékek csak akkor juthatnak nagyobb szerephez, ha a piac igényli a pálmazsír kiváltását, ezt a tej árában hajlandó kompenzálni, illetve ha a védett repcezsír gyártása olcsóbbá válhat.

A fejlesztők reményei szerint az új megoldás a piaci helyzet normalizálódását követően gazdaságosabb, hatékonyabb tejtermelést fog eredményezni, így az állattenyésztés és azon belül a tejelő szervasmarha-tartás kevésbé lesz kiszolgáltatva a pálmazsír világpiaci áringadozásának.

A Hód-Mezőgazda Zrt. 2800 hektár szántó hasznosítását és művelését végzi. Évente 3-4 ezer tonna kalászos és 5-6 ezer tonna kukorica vetőmagot, valamint saját felhasználásra és partnereinek takarmányt állít elő, sertéstelepet működtet, 1600 tejelő Holstein-fríz tehenet tart szaporulatával együtt. A nyilvános cégadatok szerint a mintegy 230 alkalmazottat foglalkoztató Hód-Mezőgazda Zrt. értékesítésből származó nettó árbevétele tavaly 11,616 milliárd forint volt, több mint 10 százalékkal haladta meg az előző évit. A cég exportbevétele 7 százalékot növekedve 2,464 milliárd forintot tett ki 2021-ben. A vállalkozás tavaly 287 millió forint adózott eredményt ért el, ez 10 százalékkal magasabb a 2020. évinél.

További programok »

Itthon

Második alkalommal rendeznek Vármegyei Tűzoltó Szakmai Napot Békésen

Június 3-án szombaton második alkalommal hívják életre a Vármegyei Tűzoltó Szakmai Napot a Dánfoki Üdülőközpontban. Az eseményen a vármegye önkormányzati tűzoltóságainak munkatársai mutatják be felszereléseiket és eszközeiket, továbbá a kilátogatók több látványos bemutatót tekinthetnek meg a helyszínen.
2023. május 30. 16:47
FEL