A nyári szünidőben is biztonságban

Békéscsabán, a strandon adtak bűnmegelőzési és baleset-megelőzési tanácsokat a rendőrség munkatársai.

 

Békéscsabán, a strandon adtak bűnmegelőzési és baleset-megelőzési tanácsokat a rendőrség munkatársai.

A nyári szünidőre tekintettel a rendőrség ismét felhívta a figyelmet a gyermekek biztonsága és a lopások, balesetek megelőzése érdekében fontos szabályokra Békéscsabán. Az Árpád Gyógy- és Strandfürdőben június 24-én a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési előadója és a Békéscsabai Rendőrkapitányság baleset-megelőzési előadója tartott tájékoztatót a leggyakrabban előforduló veszélyhelyzetekről és azok elkerülésének lehetőségeiről.

A nyári nagy rendezvényeken, zsúfolt strandokon senki ne hagyja még rövid időre sem őrizetlenül a táskáját, pénztárcáját, mobiltelefonját és egyéb személyes dolgait – hangsúlyozta Pengő Erzsébet r. százados, bűnmegelőzési előadó. A gyermekek nem maradhatnak felügyelet nélkül még a kerti medencékben sem, a strandokon és a szabadvizeken kijelölt fürdőhelyeken is folyamatosan legyen mellettük felnőtt. A barátaikkal szórakozni, kirándulni induló tizenévesek szülei mindig beszéljék meg a gyermekükkel, hogy kiknek a társaságában, hol töltik az idejüket és mikor érnek haza. Lehetőség szerint jegyezzék fel gyermekeik barátainak a telefonszámát, az ő szüleik elérhetőségét. Fontos, hogy a fiatalok tisztában legyenek az internet használatának veszélyeivel és szabályaival. Zaklató, sértő üzeneteknek jogi következménye lehet. Azt is érdemes alaposan átgondolni, hogy milyen fényképeket, videókat, információkat osztanak meg a nyaralásukról. Nem érdemes a közösségi oldalon közzétenni, hogy mikor utazik el az egész család, mert ebből kiderül: melyek azok a napok, amikor nem lesz otthon senki.

Szó esett a kábítószerek és új pszichoaktív anyagok használatának veszélyeiről is. A rendőrség arra kéri a szülőket, hívják fel gyermekeik figyelmét arra, hogy a tiltott bódító hatású szerek fogyasztásának, használatának rendkívül súlyos következményei lehetnek. A fiatalok a mértéktelen alkoholfogyasztás miatt is veszélyes helyzetbe kerülhetnek.

Soha ne vezessenek ittasan és ne üljenek be olyan mellé az autóba, aki vezetés előtt alkoholt ivott – hangsúlyozta Kutyik Margit r. törzsőrmester, baleset-megelőzési előadó. A felső tagozatos általános iskolások közül sokan közlekednek segédmotoros kerékpárral, a személygépkocsi vezetői engedélyt szerzett középiskolások pedig gyakran nyáron teszik meg első hosszabb útjukat. Tudatosítani kell bennük, hogy a közúti közlekedésben való részvétel felelősséget jelent. A kisebb gyermekeknél pedig a szabályos közlekedésre nevelésben a legfontosabb a szülői példamutatás. Ha autóban utaznak, ne csak a gyermekeket ültessék biztonsági gyermekülésbe, illetve magasítóra, hanem a szülők is használják a biztonsági övet. Kerékpározás közben tartsák be a közlekedés alapszabályait. Szereljék fel saját, illetve gyermekeik kerékpárját lámpákkal, prizmákkal, tartsák be és ismertessék meg gyermekeikkel is az elsőbbségadás, valamint a kanyarodás szabályait.

Emellett fel kell hívni a gyermekek figyelmét arra, hogy takarásból, tehát fa, bokor vagy álló jármű mögül ne lépjenek ki hirtelen az úttestre, mert ez életveszélyes. A játszóterek környékén, lakó-pihenő övezetekben a járművezetők közlekedjenek fokozott figyelemmel.

Békés megyében a rendőrség munkatársai az elmúlt évekhez hasonlóan idén is több nyári táborban és rendezvényen tartanak majd baleset-megelőzési, bűnmegelőzési témájú előadásokat, foglalkozásokat. 

Forrás: police.hu

Megosztás:

Címke: , ,