A nyár nélkülözhetetlen kelléke a napszemüveg

2016. július 23. 08:49 | Horváth Szabolcs

Habár a magas ár sokszor nem jelez jó minőséget, de jobb, ha szaküzletből, megbízható helyről szerezzük be a nyár elengedhetetlen kellékét, a napszemüveget. Az optikusok szerint, ha rosszul választunk, több kárt okozunk, mint gondoljuk. Károsodhat a szemünk szaruhártyája, ami a későbbiekben akár szürke hályog kialakulásához is vezethet.

Egy békéscsabai optika felé vettük az irányt, ahol először azt hallgattuk meg a vásárlóknak mi a véleménye arról, hogyan kell napszemüveget választani.

 

- Az első szempont valóban az, hogy jó legyen a szemnek, ne ártson, ne károsítsa a látást. De szerintem nagyon fontos a forma, a stílus és a szín is egy nőnél. A haj színekhez a ruházathoz, szerintem ugyanúgy mint táskából több napszemüveget kell tartani.

- Fontos a minőség persze, de azért nem kell szerintem a legdrágábbat megvenni azért, hogy az érjen is valamit- nyilatkozták a vásárlók. 

 

Az optikus szerint nagyon fontos, hogy tudjuk, milyen napszemüveget akarunk vásárolni. Lehet például UV szűrős, vagy polár technológiával készült, de az sem mindegy, hogy mikor és hol akarjuk használni. A poláros napszemüvegeket leginkább azoknak ajánlják, akik sokat vezetnek, víz mellett vannak, horgásznak, mivel ez másképp töri meg a napsugarakat és csökkenti a tükröződést. Ha két napszemüveget egymás elé tartunk és az egyiket 90 fokkal elforgatjuk, látszik, hogy tényleg polár szűrős-e egy napszemüveg, mert ilyenkor nem látunk át rajta. Ezt az egyszerű vizsgálatot otthon is el tudjuk végezni. 

Ha úgy gondoljuk, nem megbízható helyről szereztük be az eszközt, akkor vigyük el szaküzletbe, mert azt, hogy tényleg szűri az UV sugarakat, csak beméréssel állapítható meg.

Az UV sugarakat 380-390 nanométeres tartomány alatt nem érzékeljük, de a szaruhártyára nagyon káros lehet és akár 5-10 évvel is előrébb tolhatja a szürke hályog kialakulását. A UV- C sugárzás leginkább az ózont szűri, vagyis ettől nem lesz baja a szemnek.

- Az UV-B ami már a bőrünket barnítja, illetve az UV-A az elérheti a szem lencsét, a szem mélyebb rétegeit, ezért nagyon fontos, hogy a déli órákban legyen rajtunk napszemüveg- mondta K. Szabó Zoltán optometrista.

A szakember szerint már délelőtt 10 órától viseljük a nyár elengedhetetlen kellékét. A szaküzletekben ingyenesen bemérik a lencséket, így bizonyosodhatunk meg róla, hogy jól választot

FEL