A növényvakság: Ismerkedjünk egy új fogalommal, vagy tegyünk ellene?

2019. május 26. 10:47 | behir

Minden második év május 18-án van az Európai Növénytudományi Társaság által meghirdetett Növények Napja, ennek apropóján merült fel, hogy rávilágítsunk egy nálunk új keletű kifejezésre, amely valós problémát takar.

Gyakran találkozunk olyan felnőttekkel és gyerekekkel, akik a saját közvetlen környezetükben előforduló, leggyakoribb növényeket sem képesek felismerni, megnevezni. Ez a tendencia, egy 1998-ban készült felmérés alapján olyannyira elterjedt volt az Egyesült Államokban, hogy egy amerikai biológus pár, Elisabeth Schussler és James Wandersee, megfogalmazott rá egy kifejezést: növényvakság.

 

Azóta ez sajnos világméretű problémává vált. Ennek egyik oka, hogy egyre többen laknak városokban, és a városlakók eltávolodtak a természettől. Másik irányból azonban a jelenségnek kognitív és kulturális okai is vannak. Az agy alapvetően egy eltéréseket érzékelő detektor, és mivel a növények alig mozognak, gyakran hasonló színűek, az agyunk hajlamos csoportosítani őket. Az ember vizuális rendszere kiszűri az olyan nem fenyegető dolgokat, mint például a növények, összevonja őket, és egységként kezeli.

Éppen ezért kell tudatosítani, hogy a minket körülvevő növények is élőlények!

Felmerül a kérdés: miért probléma ez? Kutatások kimutatták, hogy az emberek inkább támogatják az emberi tulajdonságokkal rendelkező fajok, vagyis az állatok védelmét. A gyerekek, akiknek nem tanítunk eleget a növényekről, olyan felnőttekké válnak, akik nem törődnek eléggé a környezetükkel, sem pedig a természeti erőforrásokkal.

A 21. század legnagyobb kihívásai közül a legtöbb a növényekkel függ össze: a globális felmelegedés, az élelmiszer-biztonság és az új gyógyszerek szükségessége, amelyek segíthetnek a betegségek elleni küzdelemben. A növények felépítésének, szerepének és sokféleségének alapvető ismerete nélkül kevés a remény, hogy ezeket a problémákat kezelni tudjuk. A növények észlelése és róluk megszerzett tudás kritikus fontosságú.

Mindenki tehet a probléma ellen, ha mással nem, talán egy kis kertészkedéssel vagy családi kirándulással. Figyeljünk oda, ismerjük fel és meg a növényeket, hiszen a jövőnk függhet tőle!

 

Váncsa Klára ökológus

Munkácsy Mihály Múzeum

További programok »

Életmód

Kihagyhatatlan ziccer Nagy Lászlóval

Az egykori Barcelona és a Veszprém kézilabdacsapat csapatkapitánya és a Magyar Kézilabda Szövetség jelenlegi alelnöke Békéscsabán, a Belvárosi Általános Iskola és Gimnáziumban járt. A világsztár sportoló, a „Sportcsillagok Békéscsabán” elnevezésű programban kapott meghívást.
2019. szeptember 17. 20:14
FEL