A Nobel-díjas Oláh Györgyre emlékeztek az Andrássyban

2019. november 11. 18:14 | Gyemendi Réka

A 25 éve Nobel-díjjal kitüntetett Oláh Györgyre emlékeztek az Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégiumban hétfőn.

Az érdeklődő diákokat elsőként Szabó László, az intézmény igazgatója köszöntötte, majd Nagy Sándornak, a Nagy Imre Társaság Békéscsabai Szervezete elnökének történelmi visszatekintését hallgathatták meg az érdeklődők. Az elnök a behir.hu-nak kiemelte, hogy a Nagy Imre Társaság Békéscsabai szervezete fontos feladatának tartja Nagy Imre életútjának és az 1956-os forradalom és szabadságharcnak megismertetését a fiatalokkal.

– November a Magyar Tudomány hónapja, ennek apropóján szervezetünk mindig készül valamilyen rendezvénnyel. Ebben az évben a forradalom leverését követően az országot elhagyók kivándorlását, vagyis a disszidálókat állítottuk a középpontba. A Nobel-díjas Oláh György 1956 őszén, a forradalomban való részvétele miatt hagyta el az országot családjával. Először Angliába majd Kanadába mentek, végül az Egyesült Államokban telepedtek le, Oláh György ott jutott el a Nobel-díjig.

Az Amerikai Egyesület Államok Szenátusa 1957-ben úgy nyilatkozott: "Ez a legjobb minőségű bevándorló csoport, amely valaha is az USA-ba érkezett" – idézte fel Nagy Sándor. Hozzátette: az akkor Amerikába disszidálók jellemzője volt, hogy azonnal munkába álltak, fiatalok voltak, antikommunisták, és hogy dolgozni akartak.

A következő előadást Kovács Miklós, az intézmény kémia szakos pedagógusa tartotta, aki bemutatta Oláh György munkásságát, kémiai kutatásterületeit. Úgy fogalmazott: Oláh György emberi oldalát szerette volna kiemelni és azt, hogy milyen az a tudós, aki el tud nyerni egy Nobel-díjat, mi kell ahhoz, hogy valaki egy ilyen nagy elismerést átvehessen. 

– Magyarországról származik, tudásának alapjait itt szerezte, családjától és tanáraitól. Tudása pedig egészen a Nobel-díjig vitte őt – fogalmazott Kovácsa Miklós.

További programok »

FEL