A Nemzetközi Fehér Bot Napját ünnepelték Békéscsabán is

2019. október 12. 16:16 | Sipos Gábor

A Vakok és Gyengénlátók Békés Megyei Egyesülete szombaton délelőtt rendezte meg a Nemzetközi Fehér Bot Napi ünnepségét. A közösségért sokat tevők közül néhányan emlékplakettet és oklevelet kaptak a műsoros összejövetelen

Az ENSZ határozata alapján 1968 óta, október 15-e a Fehér Bot Napja. Célja, hogy felhívja a figyelmet a látássérült, vak emberek mindennapjaira és életkörülményeire. A sorstársak műsorral kedveskedtek a szombati teltházas ünnepségen, volt gitárzene, ének és több verset is előadtak a megjelenteknek.

Bár a látássérült emberek hétköznapjai nem könnyűek, de az egyesületben igyekeznek pozitívan gondolkodni - mondta el a műsor előtt a Vakok és Gyengénlátók Békés Megyei Egyesületének elnöke.

- Mi azon vagyunk, hogy a nehézségeket próbáljuk áthidalni. Nagyon jó kapcsolatunk van a kormányhivatallal, jó kapcsolatunk van a járási hivatallal, az önkormányzattal, a környező települések önkormányzataival, illetve az ottani vezetőkkel. Elfogadnak bennünket, de ehhez az kell, hogy mi is nyissunk a társadalom felé – fogalmazott Sipos Erika.

A közösségért sokat dolgozó, segítőkész emberek évről-évre az elismerés jeléül emlékplakettet vehetnek át. Azok kapják, akiket a megyei tagszervezetek közösen ajánlanak. Ezt az emlékplakettet 2002-ben Fazekas Géza és neje hozták létre.

- Igazából én mindig a sorstársaimat igyekeztem segíteni, hiszem magam is látássérült vagyok. Igyekeztem helytállni a rám bízott feladatoknál. Mindig igyekeztem jó kapcsolatot ápolni, segíteni őket. Igazából én azt gondolom, hogy ez egy óriási megtiszteltetés, hiszen ezt a kitüntetést olyan emberek kapták meg előttem, akik az életüket szentelték a sorstársaiknak – nyilatkozta meghatottan Futaki László.

 

 

Az öt kitüntetettből csak ketten tudtak részt venni a rendezvényen, Ujházi György és Futaki László. Rajtuk kívül Komáromi Anett, Süle Lászlóné és Nagy Zsuzsanna részesült elismerésben.

 

 

További programok »

FEL