A német: belépőjegy!

2024. április 19. 11:26 | Such Tamás

Harmadik alkalommal rendezték meg nemrégiben Magyarországon a Wunderbar fesztivált, amelynek célja, hogy felhívják a figyelmet a német nyelv fontosságára a gazdaság, az oktatás és a kultúra területén. Hazánkban a német, osztrák és svájci cégek mintegy 300 ezer embernek teremtenek munkát, és több mint 80 egyetemi szakon lehet német nyelven diplomát szerezni.

Évekkel korábban a német, az osztrák és a svájci nagykövetség a nyelvtanulás segítése érdekében többek között megszervezte a Wunderbar fesztivált. Ezúttal április 8-12. között a harmadikat, amelynek mottója: „A német: belépőjegy!”.  Országszerte közel 170 helyszínen 190 programmal várták a nyelv, a kultúra, a színház és történelem iránt érdeklődőket.

 

A fotók forrása: Mezőberényi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium A fesztivál eseményeire az elmúlt hetekben diákok, felnőttek, szeniorok mintegy 40 helyszínen, országos flashmob akcióval hívták fel a figyelmet. A programba a mezőberényi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, Kollégium és Általános Iskola is bekapcsolódott, az egész iskolát megmozgató flashmob már a Wunderbar hét előtti időszakban összefogásra sarkallta a fiatalokat.  
 
– Az energia nem fogyott el, alsós tanulóink a német mesevilágban és kertekben is megjelenő törpéket készítettek újrahasznosított anyagok felhasználásával, egy egész törpfalvát teremtettek, valamint kevésbé ismert Grimm-mesékkel ismerkedtek meg – mondta Kiss Timea igazgatóhelyettes.

 Hozzátete, a felsősök nyelvtörő párbajon versenyezhettek, illetve egy mezőberényi német nemzetiségi tanösvény interaktív feladatokon keresztül ismertette meg őket a helyi német nemzetiség hagyományával, történetével. A gyerekek a város hét pontján izgalmas információkkal gazdagodtak, többek között arra is fény derült, milyen kincseket rejteget település.

– A hét zárásaként felsős tanulóink vers- és prózamondó versenyen vettek részt magyarországi német költők műveiből Orosházán – folytatta. – Hetedik-nyolcadik évfolyam vers kategóriában első helyezést Pákozdi Martin Alex, harmadik helyezést Komóczi Lilien érte le. 

 

Pákozdi Martin Alex és Komóczi Lilien

A gimnazisták GrimMasken színjátszó köre a 42 címre hallgató darabbal szórakoztatta az érdeklődőket német és angol nyelven. Azt követően a lazító programjuk – a kéttanos csoportjaik közösségformáló grillpartija – gondoskodott jó ízekről és jó hangulatról.

További programok »

FEL