A Napot vizsgálják a Gyulára érkezett diákok

2023. június 26. 16:20 | Vincze Attila

Nemzetközi napfizikai nyári iskolát rendeznek a héten a gyulai Almásy-kastélyban. A képzésen résztvevő hallgatók az elméleti ismeretek mellett gyakorlati napmegfigyeléseket is végezhetnek a gyulai víztorony tetején található naptávcsővel.

Az Almásy-kastély Stefánia-szárnyának dísztermében nyílt meg hétfőn reggel a napfizikai nyári iskola. A megnyitón a Sheffieldi Egyetem Napfizikai és Űrplazma Kutatóközpontjának csillagászprofesszora elmondta, hogy a mostani esemény egy Európai Uniós pályázat zárókonferenciája, melyen elsősorban az űridőjárásról és annak előrejelzéséről tartanak szakmai előadásokat.

 

 

Erdélyi Róbert kiemelte, azért nagyon fontos ennek a területnek a kutatása, mert a napviharok vagyis az ún. flerjelenség komoly problémákat okozhat az emberiség számára. Mint fogalmazott, az összes földi elektronikus rendszer esetében katasztrófális következményekkel járna, ha elérné a bolygónkat egy-egy ilyen mágneses napvihar, gyakorlatilag véget vetne a modern életnek. Hangsúlyozta, hogy mintegy 150 évvel ezelőtt volt már hasonló jelenség, de akkor még nem okozott akkora gondot, mintha ez manapság történne. Éppen ezért nagyon lényeges, hogy ezeket a napviharokat minél jobban sikerüljön előrejelezni, hogy adott esetben fel tudjunk rájuk készülni. 

– Az ilyen robbanások bekövetkezését nem tudjuk megakadályozni, de a jóslását viszont igen. Ez kb. olyan mint hogyha meg tudnánk jósolni, mikor lesz földrengés és persze akkor is bekövetkezik a baj, a házak, az infrastruktúra is károsodhat, de legalább az emberéleteket meg lehetne menteni, mert így el lehetne időben menekülni valamilyen biztonságos helyre – részletezte.

A gyulai Bay Zoltán Napfizikai Obszervatórium egyik legfontosabb célkitűzése, hogy egy nemzetközi rendszer részeként megfigyelje a naptevékenységeket. Erre a városba érkező hallgatóknak is lehetőségük lesz a hét folyamán. Az obszervatórium – amely egyébként a gyulai víztorony tetején működik – egyik vezető kutatója a behir.hu-nak arról számolt be, hogy az ott található robotikus távcső a világ egyik legkorszerűbb naptávcsöve, amely a hozzá csatlakoztatott számítógépes rendszer segítségével figyelemmel követi és jelzi előre a veszélyes napkitöréseket. Korsós Marianna kitért arra, hogy a gyulai központú hálózathoz már 22 külföldi intézet vagy egyetem csatlakozott és a projektet a város önkormányzata is jelentősen támogatja.

 

 

– Ezt az eseményt szeretnénk összekötni azzal, hogy az obszervatóriumot hivatalosan is megnyitjuk, ahol az összes diák lehetőséget kap majd arra, hogy kipróbálja a teleszkópunkat, saját obszervációt csináljon és ezáltal ők is képesek lesznek egy kisebb előrejelzést készíteni, kipróbálni különböző technológiákat, hogy megmondják, milyen űridőjárás várható a következő egy-két napban – magyarázta.

Az egyhetes intenzív tudományos képzésre a világ minden tájáról érkeztek elismert előadók, valamint hallgatók, melyet június 26. és 30. között rendeznek a fürdővárosban. 

További programok »

FEL